Costin Oncescu, elevul roman cu cel mai bun punctaj la a XXVIII-a editie a Olimpiadei Internationale de Informatica

desfasurata in august la Kazan (Rusia), va alege, pana in toamna, la ce universitate din Anglia va studia peste doi ani.

Genialul pusti considera ca si Romania i-ar putea oferi aceeasi pregatire, dar intr-un timp mai lung si intr-un mod mult mai obositor si stresant decat in Vest, scrie Adevarul.

Elev al Colegiului National „Dinicu Golescu“ Campulung, Costin Andrei Oncescu (17 ani) are un palmares uluitor in acest an.

Aur la Olimpiada Nationala de Informatica, aur la Balcaniada de Informatica – seniori (dupa ce, in perioada 2012-2014, castigase de trei ori consecutiv medalia de aur la Olimpiada

Balcanica de Informatica pentru juniori), la care se adauga medalia aur la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara „Tuymaada“, iar acum, argintul la Olimpiada Internationala

de Informatica desfasurata la Kazan, acolo unde echipa Romaniei a obtinut trei medalii de argint luate, in ordine,

de pustiul de geniu al Argesului, de Andrei-Costin Constantinescu si de Andrei Popa, plus o medalie de bronz castigata de Radu Muntean.

„Este cel mai bun rezultat pe care l-am obtinut pana acum la competitiile internationale si aceasta pentru ca Olimpiada Internationala reuneste competitori din cele mai multe tari ale lumii.

La aceasta editie au participat 80 de tari reprezentate de cei mai buni patru elevi din fiecare dintre ele, liderii fiind,

ca intotdeauna, chinezii. tinand cont ca am fost la prima participare si ca eram si printre cei mai mici elevi,

consider ca rezultatul obtinut de mine este unul foarte bun“, a declarat mandru Costin Oncescu.

De ce nu vrea să facă facultatea în ţară

Chiar dacă mai are doi ani până la terminarea colegiului, Costin se gândeşte la pregătirea universitară.

Cel mai probabil va studia computer science într-una dintre marile universităţi de prestigiu din Europa, Oxford sau Cambridge, deşi, spune el, n-ar fi exclus să studieze şi peste ocean, în America.

„Din punctul meu de vedere, sunt mai multe motive pentru care aş alege continuarea studiilor în străinătate.

În primul rând, ca şi în liceu, munca individuală este foarte importantă. Din păcate, în România, timpul rămas pentru aceasta este aproape inexistent, dat fiind faptul că sunt mult prea multe ore de curs, uneori chiar opt ore pe zi.

Ceea ce este cel mai grav este faptul că în România s-a ajuns ca, atunci când ai un anumit număr de absenţe la un curs, nota din examen să nu mai plece de la 10.

Mi se pare normal să fie alegerea ta dacă vrei să participi la un curs sau dacă vrei să te pregăteşti singur pentru examen“, spune Costin.

Are şi alte argumente pentru care consideră că o universitate de prestigiu din afară îi va aduce mult mai multe beneficii decât continuarea studiilor în ţară.

„Oricât de tare te-ai strădui, mereu vei avea neclarităţi legate de un curs sau de o temă şi acestea nu pot fi rezolvate în cadrul unei ore de seminar, unde sunt 20 de studenţi sau chiar mai mulţi.

În schimb, în Anglia, de exemplu, există un «tutore» la trei-patru studenţi, un profesor care îţi verifică temele şi îţi răspunde la orice întrebare ai avea.

În al treilea rând, în străinătate este promovată competiţia între studenţi. Numărul de elevi acceptaţi la o universitate de top este de zece ori mai mic decât la noi, notele obţinute contează,

toate examenele sunt examene de an, astfel încât trebuie să fii foarte bine pregătit şi, în general, nu există noţiunea de restanţă.

De asemenea, oriunde în afara României, ai cursuri obligatorii, de bază, iar în rest, îţi poţi alege alte cursuri care te interesează.

După 12 ani de învăţat 17 materii diferite pentru îmbunătăţirea culturii generale, consider că la facultate ştii deja ce vrei să faci cu viaţa ta şi nu mai este nevoie de cursuri obilgatorii

de engleză, educaţie fizică, filosofie, istoria culturii etc., la universităţi unde studiezi ştiinţe exacte“, spune puştiul de geniu al informaticii româneşti.

Ore de programare în programa şcolară Chiar dacă va pleca să studieze la o universitate din Vest, asta nu înseamnă că va rămâne acolo.

Peste ani se vede profesând în România. „Consider că în România, ca şi în străinătate, un absolvent poate fi la fel de bine pregătit în final, dar în timp mai îndelungat şi într-un mod mult mai obositor şi stresant.

Opţiunea mea de a studia în străinătate nu implică faptul că nu am de gând să mă întorc în România ci, din contră, aş vrea să revin să fac ceva deosebit.

Sper ca peste ani, informatica să-mi aducă satisfacţia muncii împlinite. Îmi doresc astfel să las ceva în urmă, poate chiar aducându-mi contribuţia la o inovaţie în domeniul medical“, mai spune Costin.

Puştiul de geniu al informaticii are şi câteva sugestii legate de locul pe care ar trebui să-l primească informatica în programa şcolară.

„Copiii sunt de mici interesaţi de calculatoare. Ar trebui doar ca, înaintea jocurilor, să descopere ce este în spatele acestora.

În acest sens, ar fi bine ca programa şcolară să prevadă ore de programare la toate clasele de gimnaziu“, spune Costin. ;

Două mari competiţii până la sfârşitul anului În această toamnă, Costin va reprezenta din nou România la două competiţii internaţionale de anvergură.

Şi-a propus să ia medalii cât mai strălucitoare la concursul Internaţional Romanian Master of Informatics, ce se va ţine la mijlocul lunii octombrie în Bucureşti, şi la Turneul

Internaţional de Informatică „John Atanasoff“, care va avea loc în noiembrie la Shumen, în Bulgaria. „La ambele competiţii voi face parte din lotul naţional al României.

În continuare, sper ca, începând cu luna martie a anului 2017, să obţin rezultate foarte bune la olimpiadele judeţene, apoi naţionale, să intru din nou în Lotul Naţional de

Informatică şi să reprezint România la Olimpiada Internaţională de Informatică ce va avea loc în Iran.

Voi încerca să mă pregătesc cât mai bine, astfel încât să câştig cât mai multe medalii de aur“, promite Costin Andrei Oncescu.

Sursa: Adevarul

Lasă-ne un comentariu!