Bunica mea nu arunca niciodată apa în care au fiert cartofii. O punea în sticlă și a doua zi o folosea la o supă de pui. Ba chiar o folosea și la pâine. Uite ce am mai învățat de la ea!

Nu arunca apa în care au fiert cartofii. Strecoară bucățelele mici de pulpă și de coajă, să fie cât mai curată și las-o să se răcească.

Iată ce poți face cu această apă bogată în amidon, potasiu, vitamina B12 și electroliți.

Curăță tenul și îl face mai delicat

Cu apa în care au fiert cartofii se strecoară și se ține la frigider două ore. Apoi se curăță tenul de mai multe ori pe zi, mai ales după ce te-ai machiat.

Amidonul combate efectele acide ale machiajului și face tenul mai catifelat.

Face sosul mai gustos

Dacă pregătești carne cu sos sau un sos din roșii pentru friptură, pune apa în care au fiert cartofii, deoarece amidonul leagă sosul și îl face mai bun.

Folosește apa de la cartofi pentru ciorbă sau supă

Dacă faci un piure și în același timp vrei să pregătești și o supă, folosește apa de la cartofi. Supa va fi mai legată și mai gustoasă.

Și pâinea e mai gustoasă cu apa în care au fiert cartofii

Cine pregătește pâine de casă e bine să folosească apa de la cartofi. Pâinea va crește mai pufoasă și va avea un gust mai dulce și mai bun.

Nutrienți pentru plante

Udă plantele din ghivece cu apa în care au fiert cartofii, dar numai dacă nu ai pus deloc sare.

Apa cu amidon și minerale este un îngrășământ bun mai ales pentru plantele decorative prin frunze.

Lustruiește argintăria

Pune tacâmurile sau bijuteriile din argint în apa călduță în care ai fiert cartofii. Se pare că amidonul dizolvă depunerile de pe obiectele din argint și acestea sunt mai ușor de curățat după câteva ore.

Înmoaie hrana uscată pentru câini și pisici

Datorită conținutului mare de potasiu și de vitamina B, apa în care au fiert cartofii este indicată și pentru animale, mai ales dacă nu suportă laptele.

Poți înmuia hrana uscată sau o poți folosi pentru o fiertură hrănitoare.

Folosește apa oxigenată împotriva petelor

Apa oxigenată, denumită științific peroxid de hidrogen, este unul dintre ingredientele de bază din soluțiile chimice împotriva petelor pe care le găsești în comerț.

Dar o poți cumpăra pentru un preț modic din farmacie și îți poți face singură două soluții foarte eficiente de scos petele dificile.

Apa oxigenată este una dintre cele mai sigure soluții dezinfectante, fără riscuri și consecințe neplăcute, atâta vreme cât folosești dozele recomandate.

Când intră în contact cu materiile organice, peroxidul de hidrogen le descompune și ”arde” grăsimile, ceea ce îl transformă într-una dintre cele mai bune soluții împotriva petelor.

În plus, este ieftin, se găsește în orice farmacie și nu mai trebuie să dai banii pe detergenți scumpi.

Cum folosești apa oxigenată pentru rufe

Amestecă o ceașcă de apă caldă, cu o jumătate de ceașcă de apă oxigenată și o jumătate de ceașcă de sodă de rufe.

Pune soluția într-un lighean și înmoaie numai zonele pătate de pe haine sau lenjerie, dar numai dacă sunt albe sau au culori foarte deschise, care nu se decolorează.

Lasă soluția să acționeze cel puțin o jumătate de oră și apoi spală rufele în mod obișnuit. Același amestec poate fi adăugat și în mașina de spălat, în locul în care pui detergentul de rufe.

Este foarte eficient pentru lenjeriile albe de pat, pentru perdelele albe și rufele din bumbac pătate sau îngălbenite.

O soluție excelentă împotriva petelor de pe covoare

Combină 200 ml de apă oxigenată, 2 linguri de amoniac și o lingură de săpun lichid. Toarnă totul într-un recipient cu pulverizator,

amestecă bine să se omogenizeze ingredientele, și pulverizează pe covoare sau pe tapiserie, în locurile pătate.

Așteaptă câteva minute și vei observa că petele sunt dizolvate treptat. Tamponează cu o lavetă curată și uscată și pulverizează din nou soluția, dacă nu au fost eliminate petele de la prima încercare.

 

Lasă-ne un comentariu!