Viscolul anunţat de meteorologi pentru luni şi marţi a determinat autorităţile să suspende cursurile în trei judeţe şi în Bucureşti.

Şi o universitate din Suceava a anunţat că nu-şi va deschide porţile din cauza unor probleme cu încălzirea, în condiţiile în care nordul ţării este deja afectat de ger.

  1. DOLJ

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a decis duminică, în urma unei întruniri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), suspendarea cursurilor în toate şcolile din judeţ în zile de luni şi marţi.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a anunţat că, în funcţie de evoluţia vremii, închiderea şcolilor şi liceelor ar putea fi prelungită.

„În urma întâlnirilor din cadrul CJSU şi în conformitate cu prevederile Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, Consiliul de

administraţie al IŞJ Dolj a hotărât suspendarea cursurilor la nivelul judeţului Dolj, în zilele de luni – 26 şi marţi – 27 februarie 2018 ca urmare a condiţiilor severe de ger, vânt şi ninsori”, a precizat inspectorul general al IŞJ Dolj.

 

  1. CONSTANȚA

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), întrunit duminică, la solicitarea prefectului Ion Albu, a decis suspendarea luni a cursurilor în toate unităţile şcolare din

reţeaua de învăţământ din judeţul Constanţa, pe fondul condiţiilor meteorologice deosebit de grele ce au fost prognozate în următorul interval de timp.

 

  1. BUCUREȘTI

Luni şi marţi nu vor avea loc cursuri în şcolile din Bucureşti, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a anunţat duminică primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Edilul Capitalei a precizat că este vorba despre grădiniţe, şcoli şi licee.

 

  1. GIURGIU

În cadrul unei ședințe a Inspectoratului pentru Situații de Urgență s-a decis suspendarea cursurilor în zilele de luni și marți. Decizia a fost luată după consultări cu Inspectoratul Școlar Județean.

Gabriela Firea a anunţat prima închiderea şcolilor

Şcolile din Bucureşti vor fi închise luni şi marţi, a anunţat, duminică, primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Ea a precizat că această perioadă ar putea să fie extinsă în funcţie de evoluţia vremii. Primarul General al Capitalei a precizat că hotărârea este valabilă inclusiv  pentru grădiniţe şi licee.

De asemenea, a adăugat că această perioadă ar putea  fi extinsă. „Din analiza pe care a realizat-o, extrem de responsabil, cu domnul prefect, cu doamna director ANM Bucureşti-

Ilfov, cu domnul inspector general şcolar al Municipului Bucureşti, am luat împreună decizia şi va fi comunicată în cursul zilei de astăzi, ca luni şi marţi să nu aibă loc cursuri în Bucureşti şi probabil se va extinde această decizie.

Nu pot eu să o anunţ, ci autorităţile locale si responsabile probabil pentru toată zona în care va fi anunţat codul portocaliu. Este vorba despre vânt, ger şi de asemenea ninsoare.

Noua lege a educaţiei de la Kiev. Ucraina ÎNCHIDE prin lege TOATE școlile românești

Comunitatea etnicilor români din Ucraina şi-a manifestat nemulţumirea faţă de noua lege a educaţiei adoptată marţi de Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral),

deoarece aplicarea acesteia limitează studiul în limba maternă a minorităţilor, a relatat miercuri portalul BucPress din Cernăuţi, transmite agerpres.

Reprezentanţi ai etnicilor românii din Ucraina au semnat un Apel către preşedintele ucrainean Petro Poroşenko,

în care solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerând-o una care ar putea genera noi conflicte, nemulţumiri sociale şi instabilitate în ţară, conform publicaţiei citate.

Prezent la sesiunea de marţi a Radei Supreme, deputatul Grigore Timiş, etnic român, nu a participat la vot,

retrăgând cartela de deputat din sistemul electronic şi protestând astfel împotriva adoptării acestei legi.

Grigore Timiş şi parlamentari reprezentând alte minorităţi etnice din Ucraina au protestat şi la Consiliul de Coordonare a parlamentului împotriva acestei legi, însă majoritatea, prin 255 de voturi, a ignorat opinia minorităţii.

Noua lege a educaţiei introduce sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei.

Potrivit BucPress, în conformitate cu art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educaţie din Ucraina se desfăşoară doar în limba de stat (ucraineană), iar materiile care se predau în prezent în şcoli în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană.

De fapt, legea respectivă prevede ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare, clasele I-IV.

Şi guvernul ungar a protestat faţă de această lege prin vocea secretarului de stat ungar pentru comunităţile maghiare din afara ţării, Janos Arpad Potapi, potrivit MTI.

Lasă-ne un comentariu!