România va îngheţa în cel mai geros sfârşit de februarie din istorie. Meteorologii au pregătit deja un cod portocaliu. Temperaturile au scăzut dramatic.

Însă, schimbările radicale vin de duminică noapte. Vântul va lovi în rafale şi cu 65 de kilometri la oră.

Asta înseamnă că temperaturile resimţite vor coborî până aproape de minus 30 de grade Celsius.

Temperaturile din nordul ţării se vor apropia de cele de la Polul Nord. Valul de ger venit din Siberia a dus deja la o răcire dramatică.

În Suceava, la ora 11, termometrele nu înregistrau mai mult de 10 grade cu minus. O temperatură record la final de februarie.

Este abia începutul, avertizează meteorologii. Se anunţă cel mai puternic val de ger din istorie care loveşte înainte de începutul primăvării.

Alina Şerban, meteorolog: „Pentru partea de sud şi sud-est a ţării, mai ales pe parcursul zilei de luni vorbim de ninsori, moderate cantitativ, şi intensificări ale vântului, vânt care va avea la rafală 65 km/h”

Din această cauză, diferenţa dintre temperatura reală şi cea resimţită va fi uriaşă. Dobrogea, Bărăganul şi Muntenia sunt în zona critică pe harta meteorologilor.

De pildă, la Constanţa se vor înregistra minus 7 grade Celsius. Organismul va resimţi însă minus 23. La fel şi la Craiova sau Bucureşti.

Gerul muşcă la minus 28 de grade Celsius. Vor fi temperaturi cu până la 15 grade mai mici decât în mod normal.

Meteorologii vorbesc despre un ciclon siberian, care va produce schimbări bruşte în întreaga ţară.

O avertizare de cod portocoliu va intra în vigoare duminică noapte. Specialiştii rămân în alertă. Ar putea fi emis şi cod portocaliu de viscol.

Tot de luni, sunt aşteptate ninsori şi, pentru prima oară de când se fac măsurători, vor fi temperaturi negative în întreaga ţară. Vremea rea se menţine până la 1 martie.

Cei care suferă de astm şi de alte boli respiratorii sunt sfătuiţi să evite să iasă din casă, iar cardiacii trebuie să evite să depună efort în frig.

Aerul polar a ajuns deja în zona Balcanilor, unde şi ninsorile crează probleme uriaşe. Viscolul a pus stăpânire pe Serbia şi Croaţia, iar Ministerul de Externe a emis deja o avertizare de călătorie.

Se ÎNCHID ȘCOLILE. Județele în care elevii nu vor merge la ȘCOALĂ. Lista COMPLETĂ

Viscolul anunţat de meteorologi pentru luni şi marţi a determinat autorităţile să suspende cursurile în trei judeţe şi în Bucureşti.

Şi o universitate din Suceava a anunţat că nu-şi va deschide porţile din cauza unor probleme cu încălzirea, în condiţiile în care nordul ţării este deja afectat de ger.

  1. DOLJ

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a decis duminică, în urma unei întruniri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), suspendarea cursurilor în toate şcolile din judeţ în zile de luni şi marţi.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a anunţat că, în funcţie de evoluţia vremii, închiderea şcolilor şi liceelor ar putea fi prelungită.

„În urma întâlnirilor din cadrul CJSU şi în conformitate cu prevederile Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, Consiliul de administraţie al IŞJ Dolj a

hotărât suspendarea cursurilor la nivelul judeţului Dolj, în zilele de luni – 26 şi marţi – 27 februarie 2018 ca urmare a condiţiilor severe de ger, vânt şi ninsori”, a precizat inspectorul general al IŞJ Dolj.

  1. CONSTANȚA

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), întrunit duminică, la solicitarea prefectului Ion Albu, a decis suspendarea luni a cursurilor în toate unităţile şcolare din

reţeaua de învăţământ din judeţul Constanţa, pe fondul condiţiilor meteorologice deosebit de grele ce au fost prognozate în următorul interval de timp.

  1. BUCUREȘTI

Luni şi marţi nu vor avea loc cursuri în şcolile din Bucureşti, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a anunţat duminică primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Edilul Capitalei a precizat că este vorba despre grădiniţe, şcoli şi licee.

  1. GIURGIU

În cadrul unei ședințe a Inspectoratului pentru Situații de Urgență s-a decis suspendarea cursurilor în zilele de luni și marți. Decizia a fost luată după consultări cu Inspectoratul Școlar Județean.

Gabriela Firea a anunţat prima închiderea şcolilor

Şcolile din Bucureşti vor fi închise luni şi marţi, a anunţat, duminică, primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Ea a precizat că această perioadă ar putea să fie extinsă în funcţie de evoluţia vremii. Primarul General al Capitalei a precizat că hotărârea este valabilă inclusiv  pentru grădiniţe şi licee.

De asemenea, a adăugat că această perioadă ar putea  fi extinsă. „Din analiza pe care a realizat-o, extrem de responsabil, cu domnul prefect, cu doamna director ANM Bucureşti- Ilfov,

cu domnul inspector general şcolar al Municipului Bucureşti, am luat împreună decizia şi va fi comunicată în cursul zilei de astăzi, ca luni şi marţi să nu aibă loc cursuri în Bucureşti şi probabil se va extinde această decizie.

Nu pot eu să o anunţ, ci autorităţile locale si responsabile probabil pentru toată zona în care va fi anunţat codul portocaliu. Este vorba despre vânt, ger şi de asemenea ninsoare

Lasă-ne un comentariu!