România va îngheţa în cel mai geros sfârşit de februarie din istorie. Meteorologii au pregătit deja un cod portocaliu.

Temperaturile au scăzut dramatic. Însă, schimbările radicale vin de luni noapte. Vântul va lovi în rafale şi cu 65 de kilometri la oră. Asta înseamnă că temperaturile resimţite vor coborî până aproape de minus 30 de grade Celsius.

Temperaturile din nordul ţării se vor apropia de cele de la Polul Nord. Valul de ger venit din Siberia a dus deja la o răcire dramatică.

În Suceava, la ora 11, termometrele nu înregistrau mai mult de 10 grade cu minus. O temperatură record la final de februarie.

 

 

 

Cod portocaliu de ninsori şi viscol: până joi, ger cum n-am mai avut iarna aceasta. Harta județelor afectate

 

Jumătate de ţară este sub cod portocaliu de ger, iar restul judeţelor sub cod galben. Deja s-au înregistrat temperaturile record ale acestei ierni, în Moldova – minus 19 grade Celsius.

Meterologii spun că situaţia se va agrava de la oră la oră. Vom avea temperaturi maxime între minus 12 și minus 8 grade, iar cele minime vor ajunge la minus 22 de grade.

Rafalele puternice de vânt vor accentua senzația de frig.

În Moldova, toate judeţele sunt sub cod portocaliu de ger.
Cel mai frig a fost la Iasi, minus 19 grade Celsius. La Botoşani au fost minus 18.

Valul de frig s-a simţit şi în Oltenia. La Craiova, la ora 06:00, termometrele indicau minus 8 grade. Zgribuliţi, pentru oamenii care au aşteptat în staţii mijloacele de transport în comun, minutele trec extrem de greu.

Şcolile şi grădiniţele de stat din Bucureşti şi câteva judeţe sunt închise luni şi marţi. Sunt anunţate ninsori şi episoade de ger năprasnic cum n-am mai avut în iarna aceasta: minus 22 de grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, frigul va persista până joi, interval în care temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între -12 şi -8 grade, iar cele minime vor coborî până la -22 de grade.

Şcolile din Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Giurgiu şi Dolj vor fi închise luni şi marţi, în timp ce în judeţul Constanţa cursurile vor fi suspendate doar luni.

Aşadar suntem sub asediul gerului şi viscolului. În tară oamenii s-au pregătit pentru ninsori abundente şi temperaturi cu până la 15 grade mai mici decât cele obişnuite pentru această perioadă.

Meteorologii anunţa vreme severă, cu ger, ninsoare şi viscol. Un aer extrem de rece pune stăpânire pe ţara noastră şi aduce temperaturi chiar şi cu 15 grade mai scăzute decât în mod normal.

Avem şi avertizări în acest sens, valabile până joi dimineaţa. În zonele aflate sub cod portocaliu maximele vor fi între minus 12 şi minus 8 grade, iar minimele vor ajunge la minus 22 de grade.

În sudul şi sud-estul ţării situaţia va fi şi mai complicată. Pe lângă frigul năprasnic, se aşteaptă ninsori serioase şi viscol. La ora 10:00 intră în vigoare un cod portocaliu pentru aceste judeţe din sud.

Este valabil până la noapte pentru Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, iar pentru judeţele din sud-est se prelungeşte până marți la prânz. Pe aici vântul va sufla cu putere şi va fi viscol.

Luni, la ora 06.00, cel mai frig era la Joseni minus 20 de grade iar cea mai ridicată temperatura se înregistrează la Mangalia – minus 2 grade Celsius. Va ninge aproape peste tot, iar în sud şi în sud-est va fi viscol puternic.

În Dobrogea şi Bărăgan se răceşte foarte tare; o să ningă serios şi în plus vântul va viscoli cu putere ninsoarea. Prin Bărăgan maximele ating minus 8 grade; pe litoral termometrele vor indica minus 1 grad; dar peste tot vântul va accentua senzaţia de frig.

Şi mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei găsim vreme de iarnă aspră, ninsoare, viscol şi temperaturi neobişnuit de scăzute. Va fi ger în cea mai mare parte a zilei, iar pe la prânz se vor înregistra minus 9 grade.

În nordul Moldovei şi în Bucovina frigul devine insuportabil şi vom avea vreme geroasă toată ziua. În Suceava, la amiază se vor atinge minus 13 grade. Vin şi câteva ninsori slabe, iar vântul are unele intensificări; dar nu vorbim de viteze foarte mari.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş găsim atmosfera închisă şi rece, un pic de vânt şi fulguieli trecătoare. O să fie ger dimineaţa şi noaptea, iar peste zi temperaturile ajung la minus 4 grade.

În vest o să ningă mai serios în sudul Banatului, pe unde şi vântul va avea răbufniri. În rest se anunţa ninsori slabe, iar temperaturile se apropie de zero grade în regiunile deluroase.

În Transilvania va fi foarte frig, în special în depresiuni, pe unde gerul persista toată ziua. Ninsori mai consistente se aşteaptă în zonele montane, iar pe creşte o să fie viscol.

În Oltenia ninsorile vor aduce un strat consistent de zăpadă, de peste 30-40 de centimetri. Vântul va sufla cu putere, va viscoli ninsoarea şi va amplifica senzaţia de frig.

Vremea se înrăutăţeşte şi în sudul ţării. Pe lângă temperaturile foarte scăzute, se anunţă ninsori consistente şi viscol puternic. Vântul va depăşi viteze de 70 km/h şi vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Şi în Bucureşti avem condiţii meteo foarte dure: ninsoare, viscol şi un frig teribil. Stratul de zăpadă poate ajunge la 30 de centimetri; vântul va sufla cu 60-65 km /h şi ninsoarea va fi puternic viscolita. Maximă anunţată este de minus 8 grade, iar la noapte o să fie ger.

La munte va fi un ger cumplit. Temperaturile continuă să scadă şi o să ningă pe suprafeţe mari. Ninsorile vor fi mai consistente în Carpaţii Meridionali, iar în zonele de creastă, vântul se va transforma în viscol.

Prognoza pentru următoarele 3 zile

Marţi ninsorile continuă, iar dimineaţa vor fi mai abundente în sud-estul ţării. Şi tot în sud-est, vântul va sufla cu putere şi va viscoli sau va spulbera zăpadă. Temperaturile rămân extrem de scăzute.

Miercuri se anunţă ger dimineaţa şi noaptea peste tot; iar în estul ţării gerul persistă şi pe parcursul zilei. Zărim puţin şi soarele; o să mai ningă în sud-estul extrem, în rest e posibil să fulguiască, iar vântul mai are unele intensificări în Dobrogea şi pe crestele montane.

Joi norii se risipesc, însă rămânem cu vremea geroasă şi cel mai frig va fi în estul ţării. Noaptea o să ningă puţin în vest şi în sud-vest; vântul se va înteţi în sudul Banatului, iar temperaturile vor coborî până la minus 22 de grade.

Şcolile vor fi închise în Capitală şi în judeţele Ilfov, Giurgiu, Dolj şi Constanţa

Şcolile vor fi închise din cauza viscolului, luni şi marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Dolj, şi Giurgiu.

În judeţul Constanţa, cursurile vor fi suspendate integral în ziua de luni, iar în municipiul şi în judeţul Giurgiu, cursurile sunt suspendate atât luni, cât şi marţi, cu excepţia grădiniţelor cu program prelungit din municipiul Giurgiu.

Ministerul Educaţiei a precizat că orele de curs vor fi recuperate conform calendarului stabilit de fiecare unitate de învăţământ, cu aprobarea inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv ISMB.

Prima decizie de închidere a şcolilor a fost pentru Bucureşti, primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunând că preferă să se spună că au fost “uşor-uşor prea alertaţi”, decât să fie victime.

“Având în vedere prognozele meteorologice anunţate de ANM, am luat şi noi câteva măsuri, le-am analizat foarte serios, responsabil, aseară, azi-noapte, azi-dimineaţă şi până în acest moment, în legătură cu măsurile care se impun, având în vedere că toate informaţiile din partea ANM s-au confirmat până acum, iar codul galben va deveni – cel puţin după informaţiile pe care le avem în acest moment – portocaliu, prin urmare, autorităţile, atât centrale, cât şi locale, au responsabilităţi legale pentru a diminua orice efecte neplăcute şi nedorite în legătură cu fenomenele meteo extreme.

În primul rând ne interesează viaţa cetăţenilor şi sănătatea acestora şi mai puţin anumite critici care ar putea izvorî din măsurile pe care le vom lua”, a declarat Gabriela Firea la Comandamentul de vreme rea convocat la Primăria Capitalei.

De asemenea, Ministerul Educaţiei urmează să stabilească o nouă dată pentru desfăşurarea competenţelor, a anunţat şeful Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Florin Lixandru.

“Mâine (luni – n.r.) este prevăzută susţinerea unor probe de evaluare a competenţelor în cadrul examenului de bacalaureat pentru elevii care nu s-au putut prezenta în cele două săptămâni anterioare de susţinere a examenelor.

Aceste probe se vor decala şi cred că vor avea loc miercuri, cu acordul Ministerului Educaţiei”, a afirmat Florin Lixandru, la Comandamentul de iarnă.

Lasă-ne un comentariu!