Vântul puternic a dus la accentuarea senzației de frig în zonele aflate sub cod galben și portocaliu de ger și ninsori viscolite.

Termometrele au coborât până la minus 24 de grade la Călimani, minus 23 de grade la Toaca, Ceahlău, minus 22 de grade la Întorsura Buzăului şi minus 20 de grade la Joseni, luni dimineață.

Din cauza vântului puternic, frigul s-a accentuat, iar temperaturile resimțite au fost de minus 43 de grade la Călimani și minus 41 de grade la polul frigului din România, Întorsura Buzăului.

Gerul urmează să devină şi mai crunt în următoarele zile, spun meteorologii, care au publicat și câteva hărți ale temperaturilor.

Municipiul Bucureşti şi judeţele Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea intră luni dimineaţa, la ora 10:00, sub Cod portocaliu de vânt puternic, ninsori viscolite şi vizibilitate scăzută.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 26 februarie, ora 10:00 – 27 februarie, ora 14:00, în zonele menţionate se vor semnala intensificări susţinute ale vântului, temporar ninsori puternic viscolite şi vizibilitate scăzută.

Vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de 55…65 km/h, local peste 70 km/h şi vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilităţii sub 50 m.

Pe de altă parte, un Cod portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite, este în vigoare de luni dimineaţa de la ora 07:00, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman unde se va depune strat consistent de zăpadă.

Pe parcursul zilei de luni, 26 februarie, în judeţele menţionate va ninge abundent şi se va depune strat de zăpadă local de

peste 30…40 cm, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45…55 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

Ninsori importante vor fi prezente luni şi marţi în sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei,

care au intrat, începând de la ora 04:00, sub Cod galben, valabil până marţi seară la ora 20:00.

Potrivit meteorologilor, din dimineaţa zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde treptat, dinspre sud-vest, cuprinzând majoritatea zonelor ţării.

În sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei ninsorile vor fi moderate şi local însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă consistent.

Vântul va avea intensificări cu viteze de 45…55 km/h, iar în partea de sud-est a teritoriului peste 60…65 km/h, viscolind şi spulberând zăpada şi diminuând vizibilitatea.

La sfârşitul săptămânii trecute, Administraţia Naţională de Meteorologie a avertizat că un val de frig va cuprinde treptat toată ţara, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică,

iar Capitala şi 27 de judeţe din Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea se vor afla sub Cod portocaliu de ger, în timp ce 13 judeţe vor fi sub Cod galben.

Potrivit unei avertizări meteorologice emise sâmbătă de ANM, valul de frig va cuprinde treptat toată ţara, în perioada 25 februarie, ora 3:00 – 1 martie, ora 10:00, şi va fi în

intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10 – 15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.

Anunțul meteorologilor. Când scăpăm de iarnă

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie au făcut deja previziunile pentru luna martie. Întrebarea care stă pe buzele tuturor este: Când scăpăm de frig?

Primăvara se lasă așteptată

Mai sunt câteva zile și iarna ar trebui să se încheie, calendaristic vorbind. Precipitațiile și frigul își vor face simțite prezența săptămâna aceasta, însă de la începutul lunii martie vremea va fi mai frumoasă.

Conform prognozei trimestriale realizată recent de ANM, în luna martie vom avea temperaturi ridicate. Vor fi zile în care aceste temperaturi vor fi peste limitele normale ale perioadei.

Cel mai cald în luna martie va fi în sudul și sud-estul țării, unde ne așteptăm la valori de până la 16-17 grade, mai ales spre finalul lunii.

Așadar, scăpăm de iarnă undeva la jumătatea lunii martie, sfârșitul lunii, început de aprilie.

Începutul lunii martie va fi în continuare friguros. În Capitală sunt așteptate ninsori aproape toată săptămâna.

Conform datelor actuale, lapovița și ninsoarea vor fi la ordinea zilei până miercurea viitoare, 28 februarie.

În restul țării sunt așteptate valori termice extrem de scăzute, mai scăzute chiar decât în lunile decembrie și ianuarie.

Media la nivel național în următoarele 7 zile va fi de -3, -4 grade Celsius în timpul zilei, cu două-trei grade mai puțin în timpul nopții. Primăvara se mai lasă, deci, așteptată câteva săptămâni.

 

Lasă-ne un comentariu!