Sângele său era atât de important încât i l-au asigurat, pentru 1.000.000 de dolari.

James Christopher Harrison este omul care a donat, la a sa viață, cel mai mult sânge din lume! Conform estimărilor, a reușit să salveze peste 2.400.000 de bebeluși.

La 14 ani, în timpul unei operații, a avut nevoie de 13 litri de sânge. După ce și-a revenit, a decis că este cazul să se implice puternic în actul de donare: vreme de 57 de ani, din trei în trei săptămâni, s-a prezentat la spital!

James Christopher Harrison s-a născut în 1936, între Crăciun și Anul Nou, în Australia. Nu adunase, încă, 14 ani, când a început să se simtă rău. O vizită, două, la spital, apoi, drama: unul dintre plămâni îi era bolnav.

A urmat o operație complicată, i-a fost extirpat organul. Trei luni nu a știut de el, a fost în comă profundă. Apoi, s-a trezit. Supraviețuise!

Tatăl său i-a spus că în aceste 100 de zile, sângele l-a ținut în viață. 13 litri de sânge!!! Primit de la donatori!

De la necunoscuți Atunci viața i s-a schimbat. Și nu o singură dată, ci de două ori: scăpase, dar planurile sale erau mari, voia să devină donator.

O viață de om și 1.000 de donări!

În 1954 s-a dus prima oară. După numai câteva vizite la spital, a aflat că sângele său conține o cantitate mare de anticorpi, o raritate. Acesta putea lupta, cu succes, împotriva bolii hemolitice a nou-născutului, o maladie ce afecta, la acea vreme, 17 la sută dintre viitoarele mămici australiene.

A înțeles, imediat, mesajul. Și-a făcut un obicei din a dona. A ajuns să meargă din trei în trei săptămâni, vreme de 57 de ani, fără întrerupere.

Sângele său era atât de important încât i l-au asigurat, pentru 1.000.000 de dolari. ”Sunt extrem de puțin oameni cu calitățile dumneavoastră”, a auzit. 50 de persoane în toată Australia.

În mai 2011 a ajuns la 1.000 de donări, un record în domeniu. ”Vreau ca acesta să fie doborât, pentru că asta ar însemna și mai multe transfuzii, și mai mult sânge”, a declarat în ziua când i-au agățat de piept Medalia ”Ordinului Australiei”.

CUM DONEZ SÂNGE

Donarea de sânge este un act voluntar, anonim şi neremunerat.

De ce să donez sânge?

Unul din zece pacienți care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge. Statistic, fiecare om de pe planetă are nevoie- pe parcursul vieții- cel puțin o singură dată de sânge.

Statistic, România este pe ultimele locuri în ce privește donarea benevolă de sânge, iar multe intervenții chirurgicale din țară sunt amânate.

Creșterea cantității de sânge în unitățile spitalicești din România scade numărul de abuzuri și cazuri de corupție bazate pe traficul de sânge.

14 iunie este ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DONATORULUI DE SÂNGE, prin decizie ONU.

 

Ce să fac înainte de a dona sânge?

I. Este recomandabil să iei o gustare înainte de a dona;
II. Micul dejun poate fi bogat în lichide și glucide (ceai sau cafea dulce, sandwitch, pâine cu dulceață). Înainte de donare, se evită mesele copioase, cu grăsimi și băuturi alcoolice;

III. Nu ai voie să consumi alcool cu 24 de ore înainte de a dona sânge;
IV. Nu ai voie să fumezi înainte și după ce ai donat sânge;
V. De asemenea, vino să donezi odihnit, nu după o noapte pierdută la serviciu, în cluburi sau la calculator.

 

Ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru a dona sânge

Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiții, conform Centrului de Transfuzii Sanguine București, România:

– vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– greutate peste 50 Kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;

– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
– femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

 

Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:

– hepatită (de orice tip);
– TBC
– sifilis;
– malarie;

– epilepsie și alte boli neurologice;
– boli psihice;
– bruceloză;
– ulcer;

– diabet zaharat;
– boli de inimă;
– boli de piele: psoriazis, vitiligo;
– miopie forte peste (-) 6 dioptrii;
– cancer;

 

Criterii de excludere permanentă:

– afecțiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiune arterială cronică în tratament, angină pectorală);
– traumatisme craniene cu sechele;

– etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză;

– hiperlipidemie; astm bronşic; alergie severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat și alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

 

Criterii de excludere temporară:

– boli infecţioase (gripă, infecții bacteriene);
– anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenții chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV;

– vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare;
– consum de alcool în ultimele 24 de ore;
– consum de medicamente.

Lasă-ne un comentariu!