Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat 13 produse tip borș la plic din marile structuri comerciale,

în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Otrava din farfurie. Ingredientele regăsite în compoziția produselor tip borș analizate sunt următoarele: acid citric, acid lactic, monoglutamat de sodiu, lactat de calciu, 5-

ribonucleotide disodice, ascorbil palmitat, alfa tocoferol, caramel, riboflavină, ulei de palmier, ulei vegetal de floarea soarelui, ulei vegetal de rapiță, lactoză, maltodextrină,

tărâțe de grâu, făina de grâu, făina de porumb, făină de secară, zahăr, sare, amidon din porumb, amidon din cartofi, arome, țelină deshidratată, ceapă deshidratată, frunze de

pătrunjel deshidratate, mărar deshidratat, praz deshidratat, morcov deshidratat, rădăcină de leuștean, leuștean, ardei gras roșu, păstârnac, semințe de țelină, extract de leuștean,

zer, lapte degresat, lapte praf degresat, smântână pudră, extract de rozmarin, drojdie deshidratată, tumeric, curcumă.

În cele 13 de produse analizate s-au identificat 9 aditivi alimentari, după cum urmează:

 

E101 – Riboflavina este un colorant galben sau galben portocaliu care are o solubilitate scăzută.

 

E150a – Caramel simplu este cel mai utilizat colorant artificial și poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

 

E270 – Acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reacţii alergice ca mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale,

favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producând diverse afecţiuni digestive.

Alimentele ce conţin E270 nu trebuie consumate de bebeluşi şi copii mici pentru că ei nu deţin echipamentul enzimatic necesar metabolizării acestuia.

 

E304 – Palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smalțul dinților.

 

E307 – Alfa tocoferol este unextract din uleiuri vegetale bogate în tocoferoli (vitamina E), în special floarea soarelui și este folosit ca antioxidant.

Poate avea un efect antinutritiv, reducând digestia lipidelor, poate provoca o uşoară hipertrofie a ficatului şi în anumite condiţii poate provoca chiar efecte alergice.

 

E327 – Lactat de calciu este folosit drept conservant, în special împotriva drojdiilor şi fungilor, mai este folosit pentru a creşte stabilitatea antioxidanţilor şi pentru a preveni uscarea diferitelor produse. Poate provoca stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală.

E330 – Acidul citric este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților.

Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

 

E621 – Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slăbiciune.

 

E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii și trebuie evitat de persoanele astmatice.

Arome – termenul se referă la produsele care nu sunt destinate consumului sub această formă, care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.

Ciorbă rădăuţeană. Reţetă originală

Dacă nu ai mai gătit-o până acum, iată că a venit momentul să prepari o gustoasă ciorbă rădăuţeană. Şi garantăm: te vei „îndrăgosti“ imediat de gustul şi aroma sa.

Ingrediente pentru 4 porţii de ciorbă rădăuţeană
un piept pui

un morcov

o ceapă

o rădăcină pătrunjel

o ţelină mică

100 g smântână

doi gălbenuşuri

trei căţei usturoi

pătrunjel verde tocat

sare

piper

Modul de preparare al reţetei de ciorbă rădăuţeană:Fierbi carnea şi elimini spuma care se formează. Adaugi legumele tăiate în bucăţi mari şi condimentezi cu puţină sare. Laşi la fiert până se înmoaie bine.

Scoţi carnea şi legumele din zeama în care au fiert. Tai pieptul fâşii subţiri, îl adaugi în oală, pasezi legumele, cu excepţia cepei pe care o arunci şi le pui în oală. Laşi un clocot şi potriveşti de sare.

Baţi smântâna cu gălbenuşurile şi adaugi o lingură de supă. Opreşti focul, laşi 5 minute şi adaugi amestecul de smântână cu gălbenuşuri. Amesteci bine, adaugi usturoiul pisat şi pătrunjelul tocat mărunt.

Lasă-ne un comentariu!