OBLIGATIILE MEDICULUI DE FAMILIE 2018. Medicii de familie au o serie de obligații noi față de pacienți. Consultații noi pentru pacienții asigurați.

OBLIGAȚIILE MEDICULUI DE FAMILIE 2018. Potrivit medicalonet.com, serviciile în asistentă medicală primară sunt asigurate de către medicii de familie, care pot oferi persoanelor neasigurate asistentă de specialitate pentru urgente sau consultații periodice.

Persoanele care au calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate pot să beneficieze de o gamă mult mai largă de servicii, în cadrul pachetului de bază.

Medicii de familie pot să acorde și consultații la domiciliu (42 pe luna, cu cel mult trei consultații pe zi), însă doar persoanelor de pe lista proprie, în cazul asiguraților

nedeplasabili, cu boli cronice/un episod acut ce nu permite deplasarea, copiilor de maximum un an, minorilor cu boli infectocontagioase și lăuzelor.

Medicii de familie: obligații și atribuții 2018

Spirometrie pentru monitorizarea astmului bronșic și bolii cronice respiratorii obstructive (BPOC) la pacienții cu diagnostic confirmat (numai de către medicii care au obținut competentă confirmată prin ordin al ministrului sănătătii).

1) Măsurare continuă a tensiunii arteriale pentru 24 de ore (efectuare și interpretare Holter TA) pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate.

2) Completare și eliberare a fișei medicale sintetice necesară copiilor cu dizabilităti pentru încadrarea și reevaluarea în grad de handicap;

3) Completare și eliberare a adeverinței pentru încadrarea în muncă a șomerilor beneficiari ai pachetului de bază.

4) Recomandarea efectuării analizelor de depistare a infecției cu virușii hepatitelor cronice B și C pentru toate categoriile de asigurați (în prezent pot fi recomandate numai pentru gravide și contactii cazurilor diagnosticate).

5) Diagnosticul precoce al tumorilor mamare și al leziunilor precanceroase ale colului uterin, supravegherea sarcinii cu risc și a hipertensiunii arteriale esențiale sunt servicii

medicale de spitalizare de zi ce vor putea fi efectuate în ambulatoriul de specialitate clinic, cu decontare din fondul aferent asistenței medicale spitalicești.

Tot în ambulatoriu, în bază biletului de trimitere valabil 60 de zile, se vor putea acorda consultații de îngrijiri paliative de medicii cu competentă/atestat în specialitate (4 consultații/ trimestru/asigurat, dar nu mai mult de două pe lună), în cadrul cărora se pot

recomanda: îngrijiri paliative la domiciliu, analize și investigații medicale, medicamente și servicii conexe actului medical (psihologice, logopedice, kinetoterapeutice etc.).

Pachetul de servicii de îngrijiri paliative la domiciliu a fost revizuit în totalitate, introducându-se servicii noi asigurate de echipe multidisciplinare (medic, asistent, psiholog, kinetoterapeut).

Așadar, persoanele asigurate pot să ceară, de asemenea, servicii medicale adiționale la cabinetele medicilor de familie (EKG și ecografie generală, acolo unde este posibil),

activități de suport (eliberarea de documente pentru concediu medical, bilete de trimitere, prescripții medicale, acte medicale pentru copii și certificate de deces ).

Asta trebuie să știi dacă cumperi ouă care costă 50 de bani bucata

Prețul spune multe despre calitatea alimentelor, dar nu este cel mai important criteriu. Eticheta contează și ea,

dar în cazul ouălor, culoarea gălbenușurilor îți arată de fapt dacă te-ai păcălit la cumpărături sau nu.

Culoarea gălbenușurilor îți arată cel mai bine dacă ai luat ouă de calitate și dacă au toate proprietățile nutritive necesare. În culoarea gălbenușurilor se vede de fapt cât de bine a fost hrănită găina.

Păsările crescute cu o gamă variată de cereale, cu nutrienți în care se adaugă și vitamine vor produce ouă cu un gălbenuș mai colorat, de un galben viu.

Pe când păsările crescute în aer liber, care mai consumă și verdețuri, resturi de legume și un complex echilibrat de cereale vor produce gălbenușuri mai intens colorate, cu nuanțe portocalii.

Iată ce am comparat pentru dumneavoastră:

ouă ecologice care costă în general peste 1,20 leu bucata;

ouă de la găini crescute în hale care costă aproximativ 70 – 80 de bani bucata;

ouă de la găini crescute în aer liber care costă aproximativ 1 leu bucata;

ouă ieftine de la tarabă care se vând cu 50 – 60 de bani bucata.

Ce arată cu adevărat culoarea gălbenușurilor

Culoarea gălbenușurilor diferă în funcție de hrana găinilor

Ouăle ecologice, obținute de la găini care cresc în aer liber și sunt hrănite cu cereale și vegetale de proveniență ecologică

au avut gălbenușurile cele mai intens colorate, aproape portocalii și albușul voluminos. Coaja tare și rezistentă arată că găinile beneficiază de o hrană bogată în minerale și calciu.

  1. Ouăle de la găini crescute în hale au coaja mai groasă și mai colorată, aproape roșcată, dar pot fi și albe dacă au fost produse de găini cu penaj alb imaculat.

Gălbenușul lor are o culoare de un galben închis și albușul este consistent. Culoarea acestor ouă arată că găinile sunt bine hrănite,

dar știm că hrana lor constă mai mult în furaje uscate cu adaos de nutrienți pentru o producție sporită.

  1. Ouăle de la găini crescute la sol, în aer liber, nu s-au diferențiat prea mult față de cele obținute de la găini crescute în hale.

Cu toate acestea, coaja lor a fost mai groasă, albușul mai consistent și mai voluminos, iar gălbenușul de o culoare galbenă intensă.

Aceste ouă arată că găinile au parte de o hrană variată și sănătoasă, chiar dacă se bazează foarte mult pe grăunțe și boabe uscate.

  1. Ouăle cele mai ieftine au avut coaja foarte subțire, care se crapă imediat, semn că alimentația lor are un aport modest de calciu și minerale.

De obicei, aceste ouă au culoarea albă sau bej deschis. Culoarea gălbenușului este de un galben palid, iar albușul subțire și destul de redus ca și cantitate.

Dacă îți plac ouăle și le consumi des, iată o salată de ouă consistentă și delicioasă, pe care o poți face rapid!

 

Lasă-ne un comentariu!