Maicuta, care este medic de familie, ingrijeste aproape 4,000 de pacienti si nu cere nici un leu pentru alinarea durerilor. Bolnavii spun despre ea ca le vindeca si sufletele, nu doar trupurile.

Intr-un cabinet din centrul orasului Slobozia, maica Paraschiva primeste zilnic zeci de pacienti. Imbracata in sutana si halat alb, ii consulta cu atentie pe toti. Aceasta femeie a venit impreuna cu fetitele ei care se simteau rau.

Maicuta: Ia respira ! Hai ! Fa asa ! Hai, bravo, mai odata ! Ia spune cum te cheama ?
Pacienta: Maria!
Maicuta: Si cati anisori ai ?
Pacienta: 2!

„Ne-a dat tratament de la dansa. N-aveam bani de reteta, ne dadea si bani de la dansa si cumparam reteta”, a spus mama Mariei.

Maica Paraschiva are 41 de ani, iar cand s-a inscris la medicina era deja in slujba bisericii. A ajuns la Slobozia imediat dupa terminarea facultatii, in 2007.

Maica Paraschiva: Cand am plecat de acasa la manastire, intr-o zi a venit cineva si a zis ar fi bine sa faci medicina.

Reporter: V-ati dorit sa ajungeti medic ?

Maica Paraschiva: La inceput, nu. Dar fiind sub ascultare am zis daca tot mi s-a spus hai sa facem si medicina si sa vedem ce iese si iata ca a iesit un lucru foarte bun.

Multi recunosc ca atunci cand intra in cabinetul ei, raman uimiti. „Cand am intrat prima data, am zis ca am gresit cabinetul si m-am reintors si am vazut ca intr-adevar e medic si am mers pe mana dansei. Iti ridica moralul, iti da o speranta”, a spus Lucretia Cretu, pacienta.

Dupa program, maicuta se intoarce acasa, in chilia manastirii care o gazduieste.

„Avand in vedere ca activitatea mea de cabinet este activa si am foarte multa lume, automat aici ma regasesc si imbinand cele doua, merg mana in mana foarte bine”, a incheiat maicuta.

Maica Paraschiva Cornea are in prezent in jur de 4000 de pacienti.

Citeste si: A DOUA VIAȚĂ. Măicuța medic de familie

Într-o dimineaţă de toamna o măicuţa se roagă cu speranţă şi bucurie într-o biserică din Slobozia. Nu este însă o călugăriţă oarecare. Abia după rugăciune îşi urmează adevărata să chemare. Peste straiele negre îmbracă halatul de medic, măicuţa a absolvit facultatea de medicină din Bucureşti şi de opt ani este doctor cu drepturi depline.

Măicuţa Paraschiva Cornea are în grijă aproape 3.000 de pacienţi din Slobozia şi dintr-un sat apropiat. La aceştia se adaugă sute de cazuri sociale, oameni săraci şi ai nimănui.

„Maria mă laşi puţin să mă uit la ţine? Am un beculeţ şi tu deschizi gura mare mare şi mă uit la tine! Gâtul roşu! Ai mâncat îngheţată?” – așa își covinge măicuța tinerii pacienți.

Georgiana Nicoară, pacientă: Este o persoană foarte blândă. Datorită straielor, asta inspiră. Bunătate şi am fost foarte surprinsă. Este foarte amănunţită, pui orice întrebare explică tot, sunt foarte mulţumită.

Drumul către facultatea de medicină a început la puţin timp după ce a îmbrăcat straiele călugăreşti. A urmat mai întâi o şcoală postliceală şi apoi a început studiile superioare. Măicuţa Paraschiva îşi aminteşte şi astăzi prima zi la cabinet.

maica Paraschiva Cornea, medic de familie: Au venit, surprinzător, cu pomelnice. Toată lumea se întreba ce fel de doctor este, de ceaiuri, homeopat, a făcut medicină, n-a făcut medicină.

La un moment dat am ieşit şi am zis aşa: eu sunt doctor, am făcut medicină, toată lumea care este cu pomelnice, merge la preotul din sat pentru că este un preot foarte bun. La mine se prezintă doar cel care are probleme.

Cu blândeţe şi pricepere, măicuţa a câştigat inimile bolnavilor.

maica Paraschiva Cornea, medic de familie: Dacă îi dai încrederea şi dacă îţi apropii pacientul şi îi spui că Dumnezeu e mare şi că poate să-l ajute într-adevăr, avem rezultate. Și pacientul trebuie să fie acel pacient pozitiv, dar trebuie să îi dai tu pozitivitate în gândire.

Nicuşor Dascălu, consilier mass-media in cadul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor: Pentru toţi este o mamă bună. Cred că ăsta este un cuvânt esenţial. Chiar dacă nu are copii trupeşti, cred că este o mamă bună pentru toţi.

Când intri în cabinet la maica, vezi un călugăr îmbrăcat în haine de medic, Cred că asta este partea cea mai bună. Oamenii îşi deschid şi sufletul altfel mergând la un medic care este călugăr.

Pe lângă munca la cele două cabinete, măicuţa Paraschiva are grijă şi de 450 de persoane la Centrul Social al Episcopiei. Aici ajung oameni fără niciun venit.

Eugenia Popescu, consilier eparhial social, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor: Dânsa vine şi ne sprijină întotdeauna aproape necondiţionat. Ne bucurăm că avem un medic care sprijină această activitate socială a noastră şi vorbim despre un medic care, din punct de vedere duhovnicesc, pentru o nevoie socială sau medicală poate să intervină pertinent şi competent.

Maica Paraschiva a dat liniştea mănăstirii pe viaţa stresantă de medic, însă rugăciunea o ajută de fiecare dată să treacă peste momentele grele.

maica Paraschiva Cornea, medic de familie: E lucrarea lui Dumnezeu în fiecare. Şi cu mine aşa s-a întâmplat şi m-a ajutat Dumnezeu şi pot să ajut un om şi să îl sfătuiesc, ceea ce îmi da mare satisfacţie.

Că să-şi continue misiunea, măicuţa are nevoie de un aparat EKG şi de un ecograf, pentru a pune diagnostice cât mai exacte. Aşteaptă ajutor de la Dumnezeu dar mai ales de la minister.

Lasă-ne un comentariu!