De acest tratament inuman a avut parte o mama internata cu copilul bolnav într-un spital romanesc.

In ultimele zile o poză încărcată cel mai probabil de un tată al unui copil internat alături de mama lui într-un spital din Romania, (cel care a incarcat-o a menționat un spital din Giurgiu) a devenit virală şi distribuită de foarte multi utilizatori de Facebook.

In imagine se află o mama care afost internată alături de copilul ei bolnav într-un spital romanesc şi care doborâtă de oboseală, s-a ghemuit pe o margine a patului, CU CAPUL IN PATUL COPILULUI SI CU PICIOARELE PE UN SCAUN, unde încearcă pentru câteva momente să se odihnească.

Cu siguranță a profitat de un moment în care şi copilul dormea, pentru putea închide si ea, preț de câteva momente ochii.

Deşi imaginea este mai mult decât sugestivă, ea nu cred că mai are nevoie de prea multe comentarii.

Imaginea nu este singulara, ea putand fi văzută mai mult ca sigur in aproape toate spitalele din Romania. Acesta este sistemul sanitar din România, iar aceasta imagine vorbește de la sine.

De apreciat totuşi la acest spital este faptul că femeii i s-a permis să stea împreună cu pruncul ei internată. Nu puţine au fost cazurile în care chiar bebelusi cu varsta sub 3 ani au fost internati fara a li se permite mamelor lor sa ii însoțească.

Mai mult, mărturiile mamelor au scos la iveala practici intraspitalicesti abuzive cum ar fi legarea copiilor de pat pentru a-i împiedica sa-si scoată branula. Toate aceste marturii arata cat de traumatizanta este experiența internării unui copil in spitalele.

PRINTRE MIILE DE COMENTARII ALĂTURATE ACESTEI POZE O MAMICA SCRIE:

„ Ferească Dumnezeu să te vadă asistentele sau medicii ca te odihneşti pe patul copilului! În concepţia lor, patul este doar ptr copil, noi mamele trebuie să stăm cum putem, dar nu pe pat.

Am trăit o astfel de situaţie la Galaţi, cu ceva ani în urma. Poate s-a mai schimbat între timp ceva deşi ma îndoiesc.

Nu trebuie să va spun ca toate mamicile din salon luam pozitia de armata când veneau asistentele. Despre toalete? Ce rost are….inimaginabil, inuman” .

Citeste si: Spitalele din România supraaglomerate şi cu toalete insuficiente şi vechi

Faptul că multe spitale sunt supraglomerate, că în multe unităţi spitaliceşti numărul de toalete este prea mic raportat la nevoi, că instalaţiile sanitare sunt vechi şi insalubre nu mai este demult un secret nici pentru pacienţi, nici pentru autorităţi.

Joi însă, autorităţile au făcut public şi un raport oficial din care reiese, în procentaje, în câte spitale din ţară condiţiile lasă de dorit.

Conform hotnews, în urma controalelor privitoare la curăţenia şi calitatea condiţiilor din 347 de spitale publice a rezultat că, în 20% din cazuri s-a constatat o “stare igienico-sanitară necorespunzătoare” în timp ce 34,3% din spitalele controlate nu au suficiente grupuri sanitare, cele existente suferind de “un grad de uzură ridicat”.

Din raportul pe care Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să-l facă public încă din luna aprilie, mai rezultă că o cincime din spitalele publice controlate nu au staţii de dezinfecţie locală, apa reziduală neputând fi evacuată conform normelor de igienă.

De asemenea, specialiştii de la minister au mai constatat că saloanele din 37,3% din spitalele judeţene controlate sunt „subdimensionate şi supraaglomerate” şi că „nu se respectă structura funcţională şi circuitele funcţionale pentru blocul alimentar în 9,8% din totalul de unităţi controlate.”

În alte spitale decât cele judeţene, specialiştii ministerului au constatat că în 32,8% din totalul de unităţi controlate”nu se asigură suprafaţa minimă pe pat, saloanele fiind subdimensionate şi supraaglomerate iar în 2,7% din totalul de unităţi controlate nu se asigură apă caldă curentă în mod continuu.

Ca urmare a controalelor, Ministerul Sănătăţii a dat amenzi totalizând 24.480 Euro iar activitatea spitalului orăşenesc Lehliu Gară a fost suspendată.

Au fost acordate, de asemenea, amenzi în valoare de 1700 Ron pentru fumat în interiorul spitalelor.

Lasă-ne un comentariu!