Pe o vreme atat de cainoasa, foarte multi oameni fac greseli mari si isi pun singuri vietile in pericol. Cel mai mare mit este ca alcoolul tine frigul la distanta.

Trebuie sa stiti ca atunci cand este supus unor temperaturi extreme corpul nostru da alarma si incearca sa se apere de agresiune.

In interior se da o lupta pentru protejarea organelor vitale, iar fiecare muschi, vas de sange sau nerv contribuie la supravietuirea complexului organism uman.

Corpul noastru reuseste sa mentina constant temperatura de 37 de grade Celsius, insa in caz de ger primul care reactioneaza este creierul.

CRISTIAN GRASU, medic ambulanta: „Creierul este foarte sensibil la frig. Scaderea temperaturii centrale duce automat la scaderea activitatii creierului, pana la un moment in

care chiar se produce pierderea starii de constienta si trecerea intr-o stare vegetativa. Lucrul asta afecteaza toate celelalte organe si aparate”.

Daca temperatura corpului scade sub 37 de grade, apar frisoanele si are de suferit circulatia sangelui la maini si picioare.

Practic, pielea capata o nuanta albastruie si scade ritmul inimii. In scurt timp ne pierdem cunostinta. Urmeaza coma si in final stopul cardiac.

Insa cum ajungem aici? Pierderea de caldura se produce prin piele. Ca sa se apere organismul incearca sa reduca irigarea cu sange.

Frigul reduce fluxul de sange din corp, deoarece vasele de sange se contracta. Acest lucru dauneaza functiilor vitale ale organismului.

Rezultatul? Varful nasului devine rosu, nu ne mai simtitm degetele de la maini si picioare. Nu va speriati daca incepeti sa tremurati! Muschii se contracta brusc pentru a genera cat mai multa caldura in organism.

Contractarea vaselor de sange pare sa fie cea mai de folos unealta a corpului impotriva frigului insa are un puternic efect negativ.

Sangele incepe sa circule in corp cu presiune mult mai mare doar ca bataile inimii incetinesc.

Cea mai greseala pe care o fac oamenii pe ger este sa bea alcool. Acesta dilata vasele de sange si impinge caldura spre piele. Practic apare o contradictie.

Daca gasiti un om inconstient pe strada in frig, atunci trebuie sa stiti ca organismul acestuia a trecut deja prin toate aceste faze.

Dupa ce ati sunat la 112, duceti victima intr-un spatiu calduros, indepartati-i hainele umede si incalziti-i intai partea centrala a corpului, apoi restul.

Pericolele consumului de vitamina C în exces

Deşi câţiva specialişti contestă efectul benefic al vitaminei C în caz de răceli, cei mai mulţi dintre noi recurg la acest remediu în speranţa că vor preveni boala sau că o vor atenua dacă ea s-a instalat deja.

Vitamina C este hidrosolubilă, deci se dizolvă în apă şi excesul poate fi eliminat uşor din organism, prin urină.

De regulă, doar vitaminele liposolubile (care se dizolvă în grăsimi) se pot acumula în corp şi devin toxice în doze mari.

Însă şi vitamina C poate crea neplăceri când este administrată sub formă de suplimente alimentare (drajeuri sau pastile efervescente).

Acestea au între 180 şi 1.000 mg per tabletă, iar aportul zilnic trebuie să fie de cel mult 2.000 mg, la care trebuie să luăm în calcul şi aportul de legume şi de fructe.

Ne putem da seama dacă am depăşit măsura după câteva simptome digestive: greaţă, vomă, diaree, balonare, gaze, arsuri gastrice şi crampe abdominale.

La aceste neplăceri se pot adăuga aftele bucale, durerile de cap şi insomniile. Acestea apar la doze mai mari de 3.000 mg/zi.

Favorizează acumularea de fier

Pentru că vitamina C ajută absorbţia fierului în organism, ea poate agrava boli precum hemocromatoza (acumularea excesivă de fier în sânge) sau talasemia (anemie de severitate variabilă care poate duce la o supraîncărcare cu fier a organelor).

De asemenea, în doze foarte mari, vitamina C creşte secreţia de oxalaţi, iar aceste molecule se acumulează în rinichi sub formă de pietre.

Deloc de neglijat este faptul că vitamina C în exces poate reduce efectul medicamentelor anticoagulante, cum este warfarina, crescând riscul de formare a cheagurilor de sânge.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi declara „Nu putem mânca atât de multe fructe şi legume încât să depăşim foarte mult doza recomandată de vitamina C, dar în cazul suplimentării alimentaţiei cu varianta de sinteză, acest lucru este posibil.

Există câteva categorii de persoane care ar trebui să evite tabletele cu acid ascorbic: cele care au boli renale şi pietre la rinichi sau la bilă.

Acestea pot lua pulbere de măceşe sau pot mânca citrice ori cătină. De altfel, este de preferat ca vitamina C să provină din aceste surse, pentru că cea de sinteză, purificată, nu are aceeaşi activitate biologică.

Vitamina C din surse naturale nu este purificată, iar celelalte substanţe cu care este combinată, precum flavonoidele, îi reduc efectele adverse pe care le poate avea în doze mari”.

Lasă-ne un comentariu!