„Fiica mea are 24 de ani și încă stă cu noi. A terminat facultatea dar nu și-a găsit un loc de muncă. Așa că face un master.

Eu și soțul meu am protejat-o și susținut-o tot timpul, fiind unicul nostru copil, având grijă, totodată, să nu o sufocăm cu un stil de parenting învechit.

Amândoi suntem oameni încă tineri (așa ne considerăm la 50 de ani) și ne-am propus însă de când era mică să nu facem cu ea aceleași greșeli pe care le-au făcut părinții noștri cu noi.

Așa că, de exemplu la 16 ani când a venit acasă cu primul prieten, nu ne-am opus deloc – deși aveam o oarecare strângere de inimă cu privire la reacția soțului meu, deh, tată de fată – dar s-a dovedit că până și el a fost de acord cu prietenia lor.

Erau colegi de liceu, el era un băiat foarte liniștit, ba chiar prea liniștit după așteptările noastre, și deși eu una parcă nu-i vedeam potriviți, m-am obișnuit cu gândul că dacă ei îi place, ea stă cu el.

Această prietenie a durat până acum, aproape opt ani, timp în care evident că i-am lăsat să facă ce vor.

Eram conștienți că nu are rost să-i interzicem să facă amor, așa că i-am făcut cât de cât o educație sexuală așa cum ne-am priceput.

Au fost plecați singuri în excursii sau concedii, a mai rămas și la el peste noapte, aveau o relație ca orice tineri responsabili. Și credeam că la un moment dat se vor căsători.

Numai că ea ne-a anunțat acum câteva luni că gata, nu mai vrea să fie cu el, că vrea să facă altceva în viață.

A fost un pic surprinzător, dar ce pot să zic, nu ni s-a părut așa un capăt de lume. OK, cuplurile se mai și despart, cât a durat la ei a fost aproape mai mult decât o căsnicie medie în vremurile astea.

În plus, poate că și așteptarea asta lungă a fost un semn că relația lor nu era ce trebuia să fie.

Numai că lucrurile nu s-au oprit aici. A fost rândul lui să facă scene și una dintre aceste zbateri s-a lăsat cu scandal în familia noastră.

A venit la noi și ne-a spus că fata noastră de fapt îl lasă pe el, băiatul bun, care încă o iubește, pentru un boșorog, care are aproape vârsta tatălui ei, care este un crai de profesie și așa mai departe.

Vă mărturisesc că mie, ca femeie, mi s-a părut acest gest al lui și înduioșător – că deh, suferă, e gelos – dar și neplăcut.

A fost urât că el a ales să ne spună asta, în condițiile în care ea a vrut să păstreze secret. Cert e că noi ne-am inflamat, mai ales soțul meu, iar ea a ales să tacă. La toate întrebările noastre, mai cu binișorul sau mai cu scandal, ea tace și nu spune nimic.

Soțul meu e turbat, a ajuns să-i zică să-și facă bagajul și să se mute, că el nu vrea s-o mai țină pe casă și masă în condițiile astea.

Eu sunt disperată pentru că totuși e copilul meu, pe undeva o înțeleg, că vrea să experimenteze, poate, dar mă și tem să nu cumva să cadă în brațele unui Don Juan de profesie, care să-și bată joc de ea.

Avem acum în casă o atmosferă grea, în care și noi ne perpelim la gândul că ce o face fata noastră, și ea cred că se perpelește că nu știe ce o așteaptă, ce să facă, încotro să apuce.

Am încercat să-l fac să înțeleagă pe soțul meu că o atitudine radicală nu va ajuta situația, că o va arunca în brațele ăluia forțat, chiar dacă poate că ea încă nu e așa de îndrăgostită de el. Sau, cine știe, ar putea s-o împingă la gesturi disperate.”

Sursa: eva.ro

 

Citeste si: Cat de importanta este diferenta de varsta intr-o relatie?
Cuvantul „diferenta” ne trimite prin el insusi la ideea de obstacol. Ca orice alt tip de diferenta care poate aparea intre doua parti ale unui cuplu, ea poate fi un obstacol sau dimpotriva, un punct de legatura si mai puternica. Cand aceasta diferenta de varsta devine evidenta si cum poate fi ea atenuata?
Puncte de vedere diferite

Generatiile diferite au de multe ori puncte de vedere diferite. Pot aparea interese comune, sau obiective diferite pe termen lung. Acest tip de conflict poate aparea si in lucruri aparent minore, care tin de stilul de viata.

De exemplu, daca partenerul cel mai tanar vrea cluburi de noapte, distractie non stop si multa multa galagie, celalalt poate cauta locuri mai linistite. De aici, pot aparea mici tensiuni care, necomunicate la timp, pot duce la probleme mai serioase.

Important este ca fiecare sa stie ce vrea celalalt si sa nu incerce sa obtina doar ce isi doreste el. Cu alte cuvinte, un astfel de cuplu poate alterna un club de noapte cu  distractie mai putin zgomotoasa, fiecare intelegand ce il atrage pe partenerul lui in contextul respectiv si cautand modalitati de a se distra impreuna.

In acest fel, o aparenta problema de gusturi se poate transforma intr-un liant al relatiei.
Apar complexele de inferioritate

Persoana mai in varsta se simte complexata din cauza fizicului, a schimbarilor care au avut loc si carora nu le poate face fata in totalitate. Energia debordanta, naivitatea si bucuria de viata pe care le simte la partener il pot atrage, dar si inhiba in acelasi timp.

Pe de alta parte, partenerul tanar se poate simti complexat de echilibrul interior la care partenerul sau a ajuns, de puterea sa sociala sau materiala.

Aceste complexe pot naste multe intrebari si conflicte de comunciare intre cei doi. 

Cel mai important lucru este ca fiecare sa invete sa spuna mai degraba ce simte el decat ce crede ca simte celalalt.

In acest fel, pe de o parte se consolideaza relatia, fiecare cunoscandu-l mai bine pe celalalt, pe de alta parte fiecare isi lamureste mai bine complexele si le rezolva in mod constructiv. Si toata lumea are de castigat.

Presiunea sociala poate sa ii indeparteze

Multi din jur au idei preconcepute privind criteriile care duc un astfel de cuplu impreuna. Atunci cand unul sau ambii parteneri sunt vulnerabili la glumele, discriminarea sau preconceptiile celor din jur, acest lucru se poate aseza ca o umbra in relatie.

Cel mai simplu este ca ambii sa scoata lucrurile la suprafata si sa isi acorde un timp suficient pentru ca ceilalti sa inteleaga ca ei sunt un cuplu stabil.

Dincolo de diferenta de varsta si de toate celelalte diferente, un cuplu este un cuplu. Poate ca fiecare a gasit acolo ceea ce isi doreste: incredere, frumusete, afectiune, putere, comunicare.

Sau orice altceva ce poate fi important. Daca nu pierd din vedere acest lucru, partenerii pot folosi slabiciunile lor in avantajul relatiei, facand-o mai stabila si mai puternica.

Lasă-ne un comentariu!