Abby Sayles este o fetiță în vârstă de 4 ani care s-a căsătorit cu un bărbat mai mare decât ea cu 25 de ani! Cum sigururanță te întrebi și tu cum e posibil așa ceva, dar povestea asta a stors câteva lacrimi până acum…

Din păcate, Abby suferă de o boală crudă, leucemie, și face tratament la Centrul Medical din Albany.

Când unchiul ei s-a căsătorit, a vrut si ea să o facă, cu iubirea vieții ei, Abby fiind îndrăgostită de Matt Hickling, care era cu 25 de ani mai mare decât ea și care este de meserie asistent de medic pediatru în centrul unde fata este tratată.

Auzind ce își dorește fata, bunul asistent a acceptat fără să stea pe gânduri ca să se căsătorească cu micuța.

Abby era o simplă pacientă, dar Matt a fost atât de bun cu ea încât micuța s-a îndrăgostit de el, așa că, după ce a fost „cerut în căsătorie” de micuța pacientă, Matt, în vârstă de 29 de ani, a fost de acord să se joace de-a căsătoria.

Nunta a avut loc la spital, cuplul a mers până la un altar improvizat, au făcut schimb de inele de ciocolată și s-au hărnit unul pe altul cu tort.

Înainte să-l întâlnească pe Matt, Abby ura să meargă la spital pentru tratament, dar acum de-abia așteaptă să meargă pentru a-și vizita soțul!

Iată cadoul lui Matt pentru foarte tânăra sa soție, pe hârtie scrie ,,Tineri căsătoriți”:

Acum leucemia lui Abyy este în remisiune și starea ei e mult mai bună. Matt a declarat: „Odată ce construiești o relație cu pacienții tăi, acestea pot merge foarte departe”.

 

Citeste si: Leucemia, „boala sângelui alb” – simptome care ar trebui să te îngrijoreze
La început te simţi obosit şi ignori, punând totul pe seama stresului, apoi începi să ameţeşti, eşti din ce în ce mai slăbit şi răcelile sunt tot mai frecvente şi mai agresive. Cam aşa debuteazăleucemia, o boală ale cărei cauze nu sunt pe deplin înţelese de medici.

Odată primite analizele de sânge, primeşti în loc de certitudini şi mai multe semne de întrebare, deoarece diagnosticul de leucemie nu se stabileşte atât de uşor.

Sunt necesare analize complexe, multe drumuri la medic, multe intervenţii, deoarece infecţiile îşi fac loc mult mai uşor în sistemul tău imunitar slăbit – asta în România.

Prin alte ţări, specialiştii au un protocol bine pus la punct, ştiu exact cum să procedeze, ce analize să solicite şi unde să trimită pacientul pentru a beneficia cât mai curând de tratament.

Şi pacientul are o altă mentalitate: merge la medic îndată ce observă că ceva nu este în regulă, nu aşteaptă până în ultima clipă, nu se tratează după ureche şi nici nu are grija banilor care trebuie să intre în buzunarele potrivite. Însă aceasta este o discuţie lungă şi îşi va găsi locul la un moment dat.

Acum vom zăbovi asupra simptomelor care pot ascunde o formă de leucemie şi asupra tratamentelor actuale, în special imunoterapia, care, poate, va lua locul în viitor agresivelor şedinţe de chimioterapie cu care se confruntă bolnavii de cancer de sânge.

Ne este ghid Prof. Univ. Dr. Paul Knöbl, doctor în medicină la Universitatea de medicină din Viena, expert hematolog în cadrul Centrului oncologic de la Vienna Private Hospital.

CSÎD: Leucemia este un termen de care ne e frică numai când auzim. Cât este de periculoasă şi câte tipuri de leucemie există?

Prof. Dr. Knöbl: Leucemia se instalează atunci când în sânge sunt prea multe celule albe, cu alte cuvinte măduva spinării produce prea multe leucocite. În multe cazuri, aceste celule ajung în sânge, dar sunt şi cazuri în care aceste celule se lipesc de măduva osoasă şi le înlocuiesc pe cele sănătoase rămase.

La o analiză de laborator, putem observa opusul: nivelul leucocitelor este normal sau chiar foarte mic.

Până la momentul actual au fost diagnosticate forme de leucemie cronică şi acută. În funcţie de cât de afectată este măduva osoasă, acestea se împart în: leucemie mieloidă, limfoidă ş.a.m.d,, dar şi în leucemie cu celule mature sau imature.

Cele mai întâlnite tipuri sunt: leucemie limfocitară (reprezintă 30-40% din toate formele de leucemie), leucemie mieloidă cronică, leucemie mieloidă acută şi leucemie limfoblastică acută. La capătul opus, cele mai rare tipuri sunt leucemia cu celule păroase şi leucemia cu plasmocite (2-4%).

CSÎD: Care sunt cele mai frecvente simptome ale leucemiei şi când ar trebui să ne adresăm medicului?

Prof. Dr. Knöbl: Ne putem da seama că ceva nu în regulă şi ar trebui să consultăm un medic cât mai repede când ni se întâmplă una sau mai multe din următoarele:

anemie (nivel scăzut de eritrocite sau globule roşii) care dă o stare de slăbiciune, respiraţie dificilă, paliditate şi puls foarte rapid;

trombocitopenie (nivel scăzut de trombocite sau plachete sangvine) care cauzează sângerări, cele mai dese de piele sau pe nas;

infecţii, stare febrilă sau infecţii gingivale, cauzate de nivelul scăzut al celulor albe sănătoase.

În unele cazuri de leucemie, alte semne pentru o diagnosticare corectă ar fi dimensiunile crescute şi anormale ale ficatului, ale splinei sau ale ganglionilor limfatici.

Trebuie să vă adresaţi de urgenţă medicului dacă simţiţi o slăbiciune inexplicabilă, respiraţia este dificilă, apar transpiraţiile nocturne, faţa este palidă, aveţi febră care nu scade nici cu antibiotice, ganglionii limfatici sunt măriţi sau există anomalii ale gingiilor.

În acest punct, ar trebui să mergeţi la medic pentru un set de analize ale sângelui.

Primul pas în diagnosticare este dat de verificarea sângelui – măsurarea celulor şi chiar analiza diferenţială a sângelui (analiza celulor albe – număr, formă etc.).

Dacă valorile sunt normale, sunt slabe şanse să vorbim de leucemie. Dar dacă apar anormalităţi, recomandarea este să mergeţi la un medic hematolog.

Lasă-ne un comentariu!