Noua mii de lei, atat trebuie sa plateasca doi soti din Focsani pentru apa rece pe care au consumat-o in ultimele cinci luni.

Pensionarii au inlemnit cand au vazut uriasa factura si se jura cu mana pe inima ca ei n-au utilizat mai mult de 16 metri cubi pe luna. Ce sanse mai au sa scape de plata uriasa, aflati acum!

– Vedeti?! Asta e presiunea. Cat poate sa consume? Metri cubi de apa, consumati: 1 357. Daca un salariu in Romania este de 2000 de lei, sa platesti numai apa, 9000 de lei, in bani noi, cazi.

Domnul Ilie nu are nici piscina si nici vreo orezarie dar, potrivit ultimei facturi, a consumat apa cat pentru un an!

Vasile Ilie – reclamant: Dupa dansii, ultima citire a fost in iulie, iar 1357 i-am consumat in 5 luni.

La un simplu calcul, aflam ca pensionarul ar fi consumat 400 de metri cubi pe luna. Adunati si transformati in lei, omul ajunge dator-vandut: 1 357 M3 = 9 000 LEI

Vasile Ilie – reclamant: Aveti piscina? Nu am piscina, suntem doua persoane, nu am gradina.

Casa cu o curte nu foarte generoasa se intinde pe o suprafata de 400 de metri patrati. Proprietarul spune ca nici daca ar fi lasat robinetul sa curga permanent, timp de o luna, nu ar fi trebuit sa consume atat, dar cu toate acestea apometrul il contrazice.

Vasile Ilie: Nu am cuvinte sa spun.

Barbatul nu vrea sa lase lucrurile asa, mai ales ca la mijloc e vorba despre o suma uriasa: a facut plangere la societatea de distributie a apei potabile, iar angajatii trimisi in teren i-au luat apometrul pentru o verificare metrologica.

Cu toate acestea, directorul societatii nu pare surprins de cantitatea uriasa de apa care apare pe factura.

Gheorghe Vasilescu – dir. C.U.P. Focsani: Verificarea metrologica are acest rol de a verifica incadrarea lui in clasa de precizie si erorile contorului.

Din experienta noastra, sau din cazurile de pana acum, nu sunt erori de inregistrare atat de ample, incat sa conduca la astfel de consumuri. Acolo a fost un consum. Ce banuiti? Nu stiu. Nu au piscina, oamenii acestia, domnule director. Pot fi alte situatii.

Domnul Ilie este convins ca are dreptate si chiar daca verificarea metrologica nu-i va da dreptate, omul spune ca tot are de gand sa dea in judecata societatea de distributie a apei curente.

Sursa: stirilekanald.ro

Citeste si: Aşa te păcălesc apometrele la factură

Ai apometre care înregistrează consumul de apă dar, cu toate acestea, făcând nişte calcule simple, constaţi că plăteşti mai mult decât ar trebui? Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat, ne spune de ce se întâmplă acest lucru şi ce-i de făcut.

Este important de reţinut că asociaţia e facturată pe contorul de branşament, în toate situaţiile.

Contoarele individuale au rolul de repartitoare de consum în interiorul asociaţiei, asigurând o plată individuală proporţională cu consumul.

Modul de repartizare a consumului în interiorul condominiului este responsabilitatea exclusivă a asociaţiei de proprietari, pe baza principiilor stipulate în Legea 230/2007, HG 1588/2007 şi în diferite regulamente aprobate la nivelul consiliilor locale.

Toate asociaţiile semnalează diferenţe majore (peste 30%) între suma contoarele din apartamente şi indicaţia contorului de branşament.

Această diferenţă provoacă discuţii interminabile în asociaţii şi poate avea mai multe cauze:

Contoarele de branşament au, de regulă, clasa de precizie C (cea mai înaltă) sau B (intermediară), în timp ce mare parte din contoarele de apartament au clasa de precizie A sau, cel mult, B.

Aceasta înseamnă că acel contor de pe branşament înregistrează cea mai mare cantitate de apă ce trece spre utilizator, în timp ce apometrele, de precizie inferioară, pot permite ca pe un robinet neetanş să curgă suviţe subţiri de apă, fără să fie înregistrate.

La fel se poate întâmpla şi în cazul unui vas de WC.

Nerespectarea poziţiei de montare a contoarelor de apartament indicată de producător (orizontală pentru clasele B şi verticală pentru cele de clasă A).

Un apometru instalat uşor înclinat duce la alterarea suplimentară a înregistrării consumului, care se adaugă la erorile date de clasa de precizie.

Debitul de pornire (care determină începerea înregistrării) al unui contor de apartament, montat conform indicaţiilor producătorului, este de 9-10 litri/oră.

Cea mai mică deviere a poziţiei de montare determină creşterea semnificativă a acestui debit de pornire, însemnând că o mult mai mare cantitate de apă trebuie să treacă prin contor până când acesta începe să înregistreze.

Decalajul calendaristic dintre data citirii contorului de branşament şi data citirii contoarelor de apartament.

Consumuri abuzive ale unor locatari care alterează intenţionat înregistrarea contorului propriu de apă.

Ce trebuie să facem?

În vederea minimizării pierderilor de apă şi micşorării acestor diferenţe între contorul de branşament şi suma contoarelor din apartamente facem următoarele recomandări:

  • întreţinerea, repararea şi  etanşarea instalaţiilor interioare (conducte, robinete, vase WC etc.);

-citirea contoarelor din apartamente doar în prezenţa unui delegat al asociaţiei de proprietari;

-verificarea apometrelor pentru depistarea corectitudinii modului de instalare şi funcţionare, a existenţei unor semne vizibile de deteriorare a sigiliilor;

-efectuarea citirii contoarelor individuale în concordanţă cu data anunţată a citirii contorului de branşament;

-consemnarea rezultatelor citirii contoarelor de apartament într-o fişă de citire, păstrată la delegatul împuternicit al asociaţiei;

-contorizarea separată a scărilor de bloc pentru ca raportul privind numărul de locatari să fie cât mai mic şi pentru a se putea urmări consumul mai în detaliu;

  • elaborarea de către adunarea generală a asociaţiei a unei hotărâri privitoare la criteriile de repartizare a consumului de apă, în conformitate cu normele legale în vigoare. În cazul existenţei unor suspiciuni cu privire la corectitudinea măsurărilor, asociaţia poate solicita verificarea metrologică a contorului de branşament sau a contoarelor din apartamente.

Dacă suspiciunile nu se confirmă, verificarea va fi plătită de asociaţie! Atragem atenţia că declararea eronată, cu bună ştiinţă, a consumurilor de apă, ruperea sigiilor şi alterarea citirilor contoarelor este pedepsită de Codul Penal, fiind considerate furt.

 

Lasă-ne un comentariu!