Jean-Bedel Bokassa a fost presedintele Republicii Centrafricane, un personaj extremd de controversat si care a ajuns in anul 1973 sa se imprieteneasca cu dictatorul Nicolae Ceausescu.

In timpul unei vizite in Romania, regele african, despre care se spuna ca isi omoara inamicii, iar apoi ii mananca, a marturisit ca s-a indragostit de o frumoasa romanca.

El o intalnise prima oara la Bangui, capitala Republicii Centrafricane, unde a fost trimisa ca traducatoare de limba franceza sa insoteasca un ansamblu folcloric.

Gabriela Dramba a fost cea care i-a furat inima regelui, iar acesta nu a mai putut sa plece inapoi la palatul lui din Africa, fara frumoasa romanca.

Jean-Bedel Bokassa i-a propus atunci lui Ceausescu 10% din productia de diamante a Africii, in schimbul Gabrielei. Securitatea a fortat-o, in aceste conditii, pe romanca, sa se marite cu regele african.

Dictatorul a iubit-o pe Gabriela si i-a construit chiar si un palat, inconjurat de un lac populat de crocodili.

„Aveam maimute, multe animale exotice la palat. Erau tinute in tarcuri. Sotul meu s-a purtat foarte frumos. N-a ridicat niciodata mana la mine, nu m-a jignit…”, povestea Gabriela, potrivit ceausescunicolae.wordpress.com.

Cu toate astea, romanca nu l-a putut iubi, mai ales ca era extrem de gelos. „Imi doream sa mor. Atunci i-am spus ca vreau sa ma intorc in tara, la familia mea. De teama unui scandal diplomatic, el a acceptat cu greu sa divortam. Urma sa fie incoronat imparat si nu avea nevoie de scandal!”.

Cat despre zvonurile din jurul fostului ei sot, Gabriela a negat faptul ca acesta ar fi fost canibal.

„Este o minciuna ca omora barbati pentru ca as fi avut vreo legatura neprincipiala cu ei. E ca si minciunile care s-au tot vehiculat despre fostul meu sot, cum ca acesta era canibal. Felul lui de mancare preferat era vita cu legume africane. Nu manca oameni!”, a continuat fosta doamna Bokassa.

Jean-Bedel Bokassa a avut 18 neveste si 39 de copii legitimi. Printre sotiile sale s-a numarat si romanca Gabriela Dramba.

Casatoria a avut loc in aprilie 1975, Gabriela devenind astfel cea de-a 12-a sotie a dictatorului. Impreuna, au avut o fetita, pe Anne, alintata Titina, pe care Bokassa o adora. Gabriela locuieste acum la Bucuresti, unde are afaceri imobiliare.

Mai jos aveti articolul complet:

28 iulie 1973. Ceausescu a primit vizita lui Bokassa la Bucuresti GENEROS. Imparatul Bokassa i-a pus la picioare Gabrielei palatul, servitorii si intreaga avere Gabriela Dramba a fost intre 1975 si 1977 sotia imparatului Africii Centrale, iar acum locuieste singura la Bucurest In jurul Gabrielei Dramba a planat aproape 30 de ani un mister absolut.

Aceasta a fost casatorita cu dictatorul african Jean-Bedel Bokassa (cunoscut drept „dictatorul canibal” – afirmatie demontata de ea), imparat al Africii Centrale, si, cu toate ca publicatii celebre din intreaga lume – precum „New York Times”, „The Sun” sau „Paris Match” – au incercat sa-i cumpere povestea fabuloasa, ea n-a vorbit niciodata.

Pana azi. Razvan Gheorghe Adrian Artene Fostul sef al spionajului romanesc Ioan Mihai Pacepa a acuzat-o in cartea sa de colaborare cu Securitatea ceausista, spunand ca in ?75 ea ar fi fost infiltrata in patul lui Bokassa ca spion.

Gabriela Dramba a tacut insa. Reporterii CANCAN au dezvaluit in urma cu doua saptamani o parte dintre miturile create in jurul ei. Culisele sunt insa mult mai profunde. Femeia pastreaza discretia asupra varstei, asa cum a pastrat si discretia asupra vietii ei: „Nici macar prietenii mei de suflet nu stiu povestea adevarata!

Tot ce s-a spus pana acum, tot ce s-a scris a fost doar legenda!”. A acceptat sa vorbeasca cu noi in schimbul unui „targ”: sa ne cerem scuze pentru informatiile ireale publicate. Desigur ca am fost de acord, intrucat interesul nostru era si este sa publicam o poveste adevarata, nu una ticluita!

Ne cerem scuze, cu precizarea ca multe dintre elementele aparute in articolul anterior aveau ca baza date din cartea generalului Pacepa, „Orizonturi rosii”, dar si informatii preluate dintr-un documentar realizat de televiziunea franceza! De altfel, in conditiile in care Gabriela Dramba si-a inchis viata sub un lacat imaginar, acestea erau si singurele elemente palpabile la care ne puteam raporta.

Astazi, insa, marturia Gabrielei Dramba ne arata ca aceasta a suferit o adevarata drama si n-a fost o privilegiata. Dimpotriva!

S-a indragostit de ea la Bangui

Despre ea s-a scris ca era dansatoare si ca l-ar fi cunoscut pe Bokassa la Bucuresti, unde imparatul s-a intalnit cu Nicolae Ceausescu. Astfel, ar fi fost infiltrata in patul temutului dictator african de catre Securitate. La acea vreme, Gabriela avea in jur de 20 de ani. „N-am fost niciodata dansatoare.

Nici nu stiu sa dansez. Eram traducator de limba franceza si engleza si nu eram membra de partid. Dupa ce Bokassa vizitase Romania, am plecat acolo cu un ansamblu folcloric. Era nu-stiu-ce sarbatoare la ei! Pana cand am ajuns in capitala Bangui nu-l vazusem. Acolo l-am intalnit pentru prima oara pe fostul meu sot. Nu eram acolo ca dama de companie, ci, repet, ca traducator. Pentru Bokassa fusesera trimise la „pachet” alte doua fete, dansatoare: una Mariana si una Claudia!”.

De altfel, din marturia Gabrielei Dramba reiese ca acea Claudia a fost preluata de la aeroport, separat de grup, si dusa la palatul lui Bokassa. „Am stat doua saptamani acolo. Bokassa ne-a prezentat mai multe locuri si simteam ca are ceva pentru mine. Cand am revenit in tara a inceput nebunia. Am inteles ca i-a trimis un fax lui Ceausescu in care ii cerea voie sa ma ia de nevasta!”.

Drama Gabrielei a inceput in acel moment. Era logodita, iar Securitatea a „convins-o” sa urce in avion si sa plece la Bangui (in Africa Centrala) ca sa se marite cu Bokassa. Se spune ca Nicolae Ceausescu ar fi obtinut in schimbul ei 10% din profitul minelor de diamante de pe teritoriul Africii Centrale. „Nu vreau sa spun mai multe, dar am fost marcata pentru tot restul vietii.

Citeste articolul pe pagina urmatoare!

Lasă-ne un comentariu!