Renumitul profesor doctor, Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” face un apel către Ministerul Sănătăţii încă o dată și îi solicită ca

testarea pentru hepatită, HIV şi SIDA să fie obligatorie şi să se facă în decurs de maximum un an şi jumătate, prin medicii de familie din ţară.

Doctorul Adrian Streinu-Cercel a trimis, în urmă cu două săptămâni, solicitarea pentru testarea obligatorie la Ministerul Sănătăţii, Guvern şi Preşedinţia României şi a declarat că săptămâna viitoare va avea o discuţie în acest sens la minister.

“Eu am făcut o adresă către cele trei instituţii mari ale statului, Ministerul Sănătăţii, Preşedinţia României şi Guvernul României.

Am înaintat această hârtie acum două săptămâni şi urmează discuţii. (…) O să vorbim săptămâna viitoare la Ministerul Sănătăţii pentru un program pentru medicii de familie, ca să îşi testeze toţi oamenii de pe listă, în decursul a unui an, un an jumătate. (…)

Propun medicilor de familie din România să-şi testeze toţi pacienţii, toate persoanele de pe listă, în decurs de un an, un an jumătate, pentru toate cele trei (hepatită, HIV, SIDA n.r.)”,

a spus doctorul Adrian Streinu-Cercel, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” cere testarea obligatorie a populaţiei pentru hepatită, HIV şi SIDA. “Testările ar trebui să fie obligatorii, evident că vor

fi consiliaţi oamenii de medicul de familie şi li se spune care sunt avantajele acestei testări. (…) când îi spun că dacă te găsesc cu virus hepatic C, te vindeci, când îi spun că dacă te găsesc cu virus hepatic B ai toate şansele (…)

să stopeze boala cronică de ficat şi să nu faci cancer de ficat în următorii 20 de ani, când îi spun că dacă te găsesc cu HIV, te tratez şi nu mai transmiţi la cei din jurul tău şi vei duce o

viaţă normală pentru tot restul vieţii, eu zic că sunt nişte avantaje fantastice”, a arătat doctorul Adrian Streinu-Cercel.

Uite de ce poartă doctorii halate verzi sau albastre când operează. Sigur nu știai asta!

Cu siguranță te-ai întrebat de multe ori de ce medicii aleg să poarte halate verzi sau albastre atunci când operează, deși majoritatea timpului poartă halate albe. Doar albul este asociat curățeniei.

Până în 1914, medicii au purtat mereu halate albe. Problema cu halatele albe era că medicii erau orbiți de albul imaculat în timp ce operau și își mutau privirea de pe pacient spre colegii cu care operau.

Efectul este similar cu cel cu care suntem obișnuiți în timpul iernii când razele soarelui se reflectă din zăpadă și parcă suntem orbiți de albul zăpezii.

În timpul unei operații, medicii se concentrează pe zonele unde apare roșul, așa că purtarea unor haine în culori opuse roșului ajută la îmbunătățirea acuității vederii și îi face mai sensibili la nuanțele diferite de roșu.

În acest fel, medicii sunt mai atenți la operație, scăzând șansele de a greși în timpul unei proceduri medicale, scrie unica.ro.

 

 

Lasă-ne un comentariu!