Pe 1 MARTIE mărţişoarele sunt deja pregătite să fie purtate. Puţini ştiu, însă, ca în fiecare zonă a ţării există câte o tradiţie de care este bine să ţii cont.

Iată care sunt cele mai importante superstiţii:

FEMEILE SE SPALĂ PE FAȚĂ CU APĂ DE PLOAIE:

În zona Bihorului, tinerele se spală pe față cu apă de ploaie în dimineața de 1 Martie, pentru a fi frumoase toată viața și sănătoase.

Dacă nu plouă în ziua de 1 Martie, este bine ca apa de ploaie să fie strânsă din timp pentru această zi.

MĂRȚIȘOAELE SE POARTĂ PÂNĂ APAR BERZELE:

Întoarcerea berzelor este momentul-cheie în care femeile pot renunța la mărțișorul primit de 1 Martie.

Până ce văd prima barză, acestea sunt nevoite să lase mărțișorul la piept, iar în momentul în care zboară o barză deasupra lor,

să ”arunce” mărțișorul în aer legat de un balon. Acest lucru este făcut pentru fertilitate, frumusețe și prosperitate.

MĂRȚIȘOARELE SE LEAGĂ DE TRANDAFIRI:

În anumite zone din Moldova, după ce mărțișorul nu mai este purtat, se leagă de un fir de trandafir pentru chemarea norocului.

Se pot lega firele de ață roșii și albe și de primul pom care înflorește în curte sau în fața casei.

MĂRȚIȘORUL ALUNGĂ BLESTEMELE:

În mai multe sate din Transilvania, mărțișorul se leagă la poarta casei pentru a alunga spiritele rele și fantomele celor decedați care bântuie satul.

FETELE CARE SE SPALĂ CU APĂ DE FRAGI SE MĂRITĂ: În Banat există obiceiul ca în ziua de 1 Martie fetele să se spele pe față cu apă scursă de pe frunzele de fragi din pădure pentru a-și crește șansele de măritiș.

Martisorul se poarta incepand cu rasaritul soarelui in ziua de 1 Martie, insa intervalul variaza in functie de traditiile specifice ale zonelor geografice.

In Dobrogea si in Muntenia se obisnuieste ca martisorul sa impodobeasca garderoba in zilele de 1-9 martie,

cand Baba Dochia (personaj de legenda) renunta la cele 9 cojoace ale iernii si se pregateste de vremea calda.

Pe alocuri, exista si obiceiul alegerii unei anumite zile din cele 9, care sa prevesteasca calitatea vietii in noul an in functie de conditiile meteo.

Alte regiuni geografice promoveaza traditia purtarii martisorului intreaga luna martie, urmand ca podoaba sa fie apoi prinsa de ramurile unui pom fructifer pentru belsug in gospodarie.

La inceputul lunii aprilie, multe sate din Romania si Basarabia au gradini cu pomi imbodobiti de martisoare. In alte parti, martisorul se poarta pana la sarbatoarea de Florii.

In alte judete din tara, simbolul primaverii este purtat doar in primele doua saptamani din martie.

In satele transilvanene, oamenii atarna martisoarele de usi, ferestre si coarnele animalelor domestice pentru a speria duhurile rele.

In Dobrogea, se obisnuieste ca martisoarele sa fie purtate pana la sosirea cocorilor, urmand ca apoi sa fie aruncate in aer.

In Moldova, pe 1 martie fetele ofera martisoare baietilor, urmand ca ei sa intoarca favorul pe data de 8 martie.

Alte repere privind perioada in care se poarta martisorul in mod traditional sunt mult mai plastice.

De pilda, oamenii asteapta primele semne de biruinta a primaverii, precum cantatul cucului, inflorirea trandafirilor si a ciresilor, pana revin berzele sau randunelele din tarile calde.

In prezent, martisorul se poarta la incheietura mainii stangi ca o bratara sau prins in piept, in dreptul inimii, ca simbol al indeplinirii tuturor dorintelor

Lasă-ne un comentariu!