Cercetătorii de la Universitatea Harvard, din Marea Britanie, trag un semnal de alarmă în legătură cu consumul unui aliment.

Este vorba despre laptele degresat, pe care oamenii îl consumă crezând că este mai sănătos.

Potrivit studiului făcut de cercetători, persoanele care nu consumă lapte gras, ci lapte degresat, au tendința de a compensa lipsa grăsimilor cu zahărul.

În plus, există numeroase studii care arată faptul că produsele lactate fără grăsimi sunt mult mai dăunătoare decât produsele lactate cu grăsimi.

Medicul David Ludwig precizează într-un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicilor Pediatri din America, faptul că persoanele care nu consumă lapte gras, ci lapte degresat, au tendința de a compensa lipsa grăsimilor cu… zahărul.

După cum se știe, consumul excesiv de zahăr, cu alte cuvinte dacă depășiți doza zilnică de zahăr, duce la boli grave în organism cum ar fi: obezitate, diabet și multe altele.

Acesta este motivul pentru care Departamentul de stat din SUA recomandă renunțarea la băuturile carbogazoase și cu îndulcitori. Pe de altă parte, aceeași instituție reomandă și consumul, de trei căni de lapte pe zi.

Conform lui Ludwig această recomandare nu este tocmai inspirată tocmai pentru că, în încercarea de a evita grăsimile, populația cumpără lapte degresat, pe care, pentru a compensa lipsa consistenței, îl îndulcește cu zahărul extrem de periculos.

Lapte integral vs lapte degresat. Care sunt diferentele si care este cel mai bun

Ca il pui langa cereale, ca il bei simplu sau il pui in cafea, laptele face cu siguranta parte din ziua fiecaruia dintre noi.

De la simpla varianta a laptelui proaspat muls pe care o aveau buncii nostri, acum avem in fata zeci de sortimente si firme producatoare. Chiar si asa, putini ne intrebam la cumparaturi care este cel mai bun lapte?

Lapte integral, semi-degresat, degresat, lapte de soia, lapte de migdale, lapte de cocos, lapte cu cacao…si optiunile pot continua.

Laptele este unul din alimentele pe care multi le punem in cosul de cumparaturi. Adesea il alegem in functie de firma producatoare fara sa ne gandim la alte diferente.

Trebuie sa stii, insa, ca indiferent de continutul de grasimi, 220ml (adica un pahar) de lapte contin 8 grame de proteine, 12 grame carbohidrati si 300mg calciu.

Pe langa acestea, intr-un pahar cu lapte vei mai primi minerale si vitamine (potasiu, fosfor, vitamine B sau Vitamina D).

Totusi, cel mai important criteriu pe care il punem multi in fata atunci gand luam cutia de pe raft este continutul de grasimi.

Laptele integral sau gras are 3.5% grasime si este cea mai apropiata varinata pe care o poti gasi de cea a laptelui de vaca proaspat, inainte de procesare.

Laptele integral este procesat pentru indepartarea microorganismelor, dar are mai multa grasime spre deosebire de varinatele semi-degresate cu 1.5% grasime si degresate cu 0,1% grasime.

In timp ce calciul si mineralele raman la aceleasi valori in cazul celor 3 tipuri de lapte, continutul de calorii este diferit.

De exemplu, 220ml de lapte integral are 150 de calorii si 24mg colesterol, iar cel degresat doar 90 de calorii si 5 mg de colesterol.

 

 

Lasă-ne un comentariu!