Oamenii de știință au identificat un nou organ în corpul uman. Ei speră că această descoperire să-i ajute să înteleagă mai bine răspândirea cancerului în corp, scrie The Independent.

Numit Interstitium, acest organ ar putea fi cel mai mare din corpul uman. Înainte se credea că este vorba de un țesut care se găsea în tot corpul, dar cercetătorii care au realizat

studiul publicat în publicația Scientific Reports, susțin că este de fapt o rețea de compartimente pline cu fluid, despre care se presupune că ar avea rolul de a absorbi șocurile.

Aceste compartimente se găsesc sub piele, precum și în membrana intestinului, a plămânilor, a vaselor de sânge și a mușchilor și formează o rețea susținută de o serie de proteine puternice și flexibile.

Echipa din spatele descoperirii crede că aceste compartimente pot acționa ca “amortizoare” care protejează țesuturile organismului împotriva deteriorării.

Dr David Carr-Locke și doctorul Petros Benias de la Mount Sinai Beth Israel Medical Center au descoperit interstitiumul în timp ce investighau un caz de cancer biliar la un pacient.

În acel caz, ei au observat cavități care nu se potriveau cu nici o anatomie umană cunoscută anterior și au apelat la patologul Universității New York, Dr. Neil Theise, pentru expertiza.

Pe langa capacitatea lor de a amortiza organele corpului ți de a le proteja, cercetătorii au descoperit dovezi că celulele canceroase de la tumori ar putea să-și facă drum prin intermediul interstitiumului în sistemul limfatic. Acest organ oferint astfel o cale de răspândire a cancerului în corp.

Înțelegerea acestei frontiere descoperite recent în anatomia umană ar putea permite oamenilor de știință să dezvolte noi teste pentru cancer.

Această constatare are potențialul de a conduce progrese uriașe în medicină, inclusiv posibilitatea ca eșantionarea directă a fluidului din Interstitium să devină un instrument puternic de diagnosticare “, a spus Dr. Theise.

În trecut, cercetătorii credeau că aceste straturi de ţesut formau un strat dens de colagen – o proteină structurală puternică, regăsită în ţesuturile conjunctive, scrie livescience.com.

Noul studiu relevă că, în loc să fie un „perete”, ţesutul reprezintă mai degrabă „o autostradă deschisă, plină cu lichid”, a declarat dr. Neil Theise, unul dintre autorii studiului şi totodată profesor de patologie la New York University Langone School of Medicine. Aceste ţesuturi conţin spaţii interconectate, pline de fluide, susţinute de formaţiuni subţiri de colagen, a declarat Theise.

Cercetătorii au spus că spaţiile pline de lichide nu au fost descoperite în ultimii zeci de ani, deoarece nu apar la microscopul clasic, folosit pentru analiza universului celular. Când cercetătorii au pregătit mostre de ţesut, le-au tratat cu chimicale,

le-au tăiat în felii foarte subţiri şi le-au vopsit, pentru a sublinia principalele lor trăsături. Acest proces de fixare drenează lichidul şi determină ca spaţiile nou-identificate să se „prăbuşească”.

În loc să folosească plăcuţele microscopice clasice, savanţii au descoperit aceste spaţii noi cu ajutorul unei noi tehnologii, care permite examinarea ţesutului viu la nivel microscopic.

Cercetătorii spun că noile spaţii reprezintă un organ denumit INTERSTIŢIU (interstitium). Totuşi, definiţia este neoficială.

Pentru ca o parte anatomică să devină organ, este necesar un consens. Prezenţa spaţiilor cu fluid trebuie confirmată şi de alte surse ştiinţifice, a adăugat Theise.

Descoperirea ar putea avea un impact în zona cercetării cancerului, de exemplu. Ea explică de ce tumorile canceroase care invadează acest strat de ţesut pot migra spre ganglionii limfatici.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru survine deoarece aceste spaţii sunt sursele unui lichid denumit limfă (un lichid care conţine celule albe care luptă cu infecţia).

Un nou organ?

Corpul uman conţine apă în procent de 60%. Două treimi din apă se regăseşte în interiorul celulelor, dar cealaltă treime este în exteriorul celulelor şi reprezintă fluidul interstiţial.

Chiar dacă savanţii ştiau că acest fluid există între celulele individuale, ideea unui interstiţiu mare, interconectat a fost descrisă vag în literatura de specialitate.

Intersitium poate fi considerat un organ, a mai spus Theise. Noua cercetare se bazează pe tehnologia de ultimă oră pCLE (probe-based confocal laser endomicroscopy). Instrumentul combină un endoscop şi un laser, precum şi senzori care analizează tiparele fluorescente şi astfel savanţii pot vedea la microscop ţesuturile vii.

În urmă cu trei ani, doi dintre autorii studiului – Dr. David Carr-Locke şi Dr. Petros Benias, din cadrul Mount Sinai-Beth Israel Medical Center din New York, foloseau tehnologia, când

au descoperit ceva neobişnuit, în timp ce analizau un pacient bolnav de cancer. Ei au observat câteva cavităţi în stratul de ţesut, care nu se potriveau cu niciun element anatomic studiat.

Când un medic a tăiat ţesutul, cavităţile au dispărut – un mister pus pe seama procedurii de studiu. În noul studiu, cercetătorii au utilizat pCLE în cazul pacienţilor cu cancer, cărora le-au fost extirpate pancreasul şi canalul biliar.

Când mostrele de ţesut au fost îndepărtate din corp, medicii le-au îngheţat şi au putut observa astfel spaţiile pline de lichid.

Ulterior, savanţii au observat că aceleaşi spaţii pline de lichid se regăsesc şi în ţesutul oamenilor sănătoşi.

Aceste spaţii acţionează ca nişte amortizoare de şoc, pentru a proteja ţesuturile, în timpul funcţionării zilnice, au precizat medicii.

Cercetătorii au recunoscut că „nu au ştiut unde să se uite”. Cercetătorii vor realiza o revizuire a literaturii de specialitate, „pentru a reanaliza tot ceea ce ştiam despre corpul uman, dar nu ne-am dat seama de importanţa informaţiei”.

 

Lasă-ne un comentariu!